BIH

Razmatrana informacija o transkriptima u kojima se spominje Salihović

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.10.2016

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatrao je informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o tome jesu li i dokazi u vezi s transkriptima presretnutih razgovora koji ozbiljno inkriminiraju rad i postupanje suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića prikupljeni u skladu sa zakonom, saznaje „Dnevni avaz“. 

Kolegij je odredio Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost za daljnje postupanje po ovoj informaciji. Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, potvrdio je jučer za „Avaz“ da je Komisija dobila tu informaciju te da će on na sutrašnjem zasjedanju ovog tijela, tražiti njeno uvrštavanje na dnevni red. 

- Tačno je da smo dobili tu informaciju od Kolegija, ali stigla je nakon što smo već  utvrdili dnevni red za sjednicu u srijedu. Međutim, ja ću predložiti da je uvrstimo kao drugu tačku dnevnog reda i nadam se da će to ostali članovi Komisije i prihvatiti – kazao je Podžić.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH svojim zaključkom na sjednici održanoj 30. avgusta zadužila je Ministarstvo sigurnosti da kolegijima oba doma PSBiH dostavi kompletnu informaciju o transkriptima presretnutih telefonskih razgovora u kojima se spominje Salihović. Kako saznaje „Avaz“, o informaciji Ministarstva sigurnosti koja se odnosi na suspendiranog glavnog tužioca ove sedmice trebao bi se izjasniti i Kolegij Doma naroda PSBiH.