VIJESTI

Ahmetović: Morbidna priredba u NSRS

Nakon što su jučer dodjeljena priznanja Karadžiću, Krajišniku i Plavšić

Avaz.ba

25.10.2016

Način na koji je Narodna skupština RS obilježila 25 godina postojanja i rada može se okarakteristati jedino kao skandal - kazao je u razgovoru za Avaz.ba poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sadik Ahmetović.

U NSRS su jučer, bez prisustva poslanika Bošnjaka, dodijeljene povolje zaslužnim organizacijama i pojedincima, a među njima i haškim osuđenicima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku...

Kako je Ahmetović prokomentirao zastrašujuća je već sama činjenica da se u RS pokušava slaviti još jedan, nakon 9. januara, datum koji je bio uvod u četiri godine stradanja nesrba na ovim prostorima.

- Proslaviti ga odlikovanjem osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, u instituciji koja treba da reprezentuje sve građane ovog entiteta, je jednostavno nedopustivo.Tribunal u Hagu je u nekoliko presuda detaljno opisao "zasluge“ osoba kojima su jučer dodjeljene povelje: etničko čišćenje, progoni, zločini protiv čovječnosti, pa čak i genocid. Ako je već NSRS imala potrebu da išta kaže o tom njihovom "doprinosu“ stvaranju RS, onda ga je trebala osuditi. Odlučeno je ipak drugačije i zaista ne znam kako će bošnjački poslanici nakon ove morbidne priredbe učestvovati u radu skupštine koja se, očigledno, ponosi svojom ratnom prošlošću a ljude po čijoj su naredbi ubijene hiljade građana ove zemlje smatra "zaslužnim“ - kazao je Ahmetović.

On je dodao da bi se sad poslanici koalicije Domovina s pravom mogli upitati: da li dolaskom na sjednice NSRS nehotice dajemo legitimitet politici Radovana Karadžića?

- A možda je ovo i jedan od ciljeva obilježavanja ove godišnjice. RS već odavno nastoji da pokaže da su njene institucije "vlasništvo“ samo jednog naroda i tako je jučer Bošnjacima i Hrvatima poslana jasna poruka. Poručeno nam je da nismo dobrodošli u NSRS, te da će se vlast RS radije odreći svojih građana nesrpske nacionalnosti nego ratnih zločinaca. Sve je ovo posebno zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir da se u ovom trenutku u proceduri nalazi novi Zakon o lokalnoj samoupravi koji briše odredbu o tome da načelnik i predsjednik Skupštine općine ne mogu dolaziti iz reda istog naroda. Očigledno je na djelu neka sistemska politika koja ima za cilj da – na ovaj ili onaj način – "istjera“ Bošnjake iz institucija u entitetu RS - istakao je Ahmetović.