BIH

Siniša Karan saslušan u Tužilaštvu BiH zbog referenduma u RS

Predsjednik referendumske komisije u RS

N. M.

25.10.2016

Predsjednik referendumske komisije u RS Siniše Karana saslušan je u Tužilaštvo BiH te se tamo i očitovao u vezi toga što je uprkos zabrani Ustavnog suda BiH u manjem bh. entitetu održan referendum o 9. januaru, danu RS.

"U jednom razgovoru sa tužiocem kada je riječ o samom radu Republičke komisije za provođenje referenduma, na čijem čelu sam bio, nisam vidio ništa sporno i sa formalno pravnog aspekta mi smo po odluci Narodne skupštine izvršili i do kraja i sa uspjehom i u tom smislu možemo biti zadovoljni.

Ja sam i tamo iznio lični stav koji je mnogo bitniji od formalno pravnog, a to je da smo priznali krivicu. Priznao sam i sam krivicu za jednog neodgovornog političara koji je donio jednu neodgovornu apelaciju protiv jednog konstutivnog naroda i jednog entiteta.

Priznali smo krivicu zbog također političkog Ustavnog suda koji je prihvatio takvu neodgovornu apelaciju. Prihvatili smo krivicu što tri stranca koji ne znaju gdje se nalaze donose najvažnije odluke ustavno pravnog karaktera i u BiH i u RS.

Prihvatili smo što Ustavni sud ne radi po zakonu i pravilima i naravno da svi skupa dovedu u tešku poziciju Tužilaštvo i Sud koji još ne mogu da nađu svoje mjesto u Ustavnom sudu i naravno prihvatili smo krivicu što smo najmanje blizu 700.000 građana RS doveli u poziciju da izvrše krivično djelo slobodnog izražavanja i mišljenja", rekao je, između ostalog, Karan na saslušanju.

U vezi sa ovim predmetom do sada je već sprovedeno nekoliko saslušanja, kako bi se utvrdile činjenice i uslovi u kojima se ovaj referendum odvijao, a u okviru tog procesa saslušani su članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma u RS-u: Perica Bundalo, Nedjeljko Glamočak, Davor Šešić, Milan Petković, Goran Zmijanjac i Zdenka Gojković.

Podsjećamo, referendum o 9. januaru, danu RS-a održan je prije tačno mjesec dana, 25. septembra i tada je velika većina građana ovog bh. entiteta glasala da podržava da se ovaj datum slavi kao dan RS-a.