VIJESTI

CIK i danas bez odluke o poništenju izbora u Stocu

Nakon što ni na prošloj sjednici nije bilo odluke

S. D.

25.10.2016

U Sarajevu je završena sjednica Centralne izborne komisije BiH (CIK) na čijem je dnevnom redu je bio Prijedlog zaključka o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti izborne administracije na dan izbora u Stocu. No, i nakon ove sjednice nema odluke o poništenju izbora u ovom gradu.

Prije same rasprave o ovoj tački dnevnog reda, Vlado Rogić, član CIK-a, zatražio je uvrštavanje na dnevni red prijedlog zaključka o pokretanju utvrđivanja odgovornosti, procesuiranja i sankcioniranja, kako je kazao, glavnih vinovnika događaja zbog kojih su prekinuti izbori u Stocu 2.oktobra. 

Hronologija dešavanja

Rogić je kazao da prije nego što CIK donese odluku o poništenju izbora, mora uvažiti i realizirati njegov prijedlog kojeg je, rekao je Rogić, iznio u svoje i ime člana CIK-a Stjepana Mikića.

Suad Arnautović, član CIK-a predložio je i da se na dnevni red uvrsti prijedlog odluke CIK-a o poništenju izbora u Stocu. On je naglasio da se donošenje te odluke, ne može uslovljavati nikakvim istragama, niti sankcijama, poput skidanja s izbornih listi, nego da za sve utvrđene povrede treba izreći sankcije u skladu s Izbornim zakonom.
 
Međutim, sudeći prema dosadašnjem toku rasprave, jasno je da u CIK-u nema konsenzusa da se danas donese odluka o poništenju izbora u Stocu, jer je i Novak Božićković, član CIK-a iz reda srpskog naroda kazao da neće podržati takvu odluku dok se ne provede Rogićev prijedlog.
 
Hronologiju dešavanja u posljednjih 25 dana, koliko se u CIK-u dugo vode rasprave o Stocu,iznio je i Ahmet Santić, predsjednik CIK-a koji je kazao da su stvoreni formalno-pravni uvjeti za donošenje odluke o poništenju izbora u Stocu,te da je prema njegovom mišljenju sve ostalo "kupovina vremena".
 
Iz rasprave proizašle iz ovog izlaganja,postalo je jasno da je na kolegijima i sjednicama CIK-a u proteklim danima, a koje su bile zatvorene za javnost, bilo govora i o mogućnosti skidanja Salmira Kaplana, kandidata za načelnika, s izborne liste.
 
Irena Hadžiabdić, članica CIK-a rezimirala je činjenice da se Komisija bavila u proteklom periodu nizom pitanja, počev od toga hoće li izbori u Stocu biti poništeni, na svim ili pojedinim biračkim mjestima, hoće li u ponovljenim izborima učestvovati isti članovi biračkih odbora, kao i na prekinutim, hoće li ostati isti članovi općinske izborne administracije,te da li će u ponovljenim izborima ostati isti kandidati političkih subjekata, ali da ništa nije riješeno niti dogovoreno.

 Vlada nepovjerenje

 - Mi moramo proces u Stocu uzeti u svoje ruke.U Stocu Općinska izborna komisija nije rukovodila izbornim procesom, nego neko drugi. U Stocu vlada nepovjerenje koje je eskaliralo nasiljem i mi ne smijemo rizikovati da ode van kontrole - kazala je Hadžiabdić.

Nakon toga, s pet glasova za (Vlado Rogić,Stjepan Mikić,Branko Petrić,Novak Bozicković i Irena Hadziabdić),te dva protiv (Ahmet Santić,Suad Arnautović) izglasali su prijedlog izmjene dnevnog reda današnje sjednice i prihvatili Rogićev prijedlog da CIK prije nego donese odluku o poništenju izbora u Stocu po službenoj dužnosti pristupi istrazi i utvrđivanju odgovornosti učesnika incidenata u Stocu 2.oktobra zbog čega su prekinuti izbori u tom gradu.

Rogić je čak u jednom momentu spomenuo mogućnost skidanja s izborne liste Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića.

Ovakvom prijedlogu gdje su u kontekstu nereda u Stocu 2.oktobru spomenuta samo tri imena žestoko su se usprotivili Šantić i Arnautović,koji su kazali da stručne službe moraju po zakonu detaljno ispitati sve činjenice, navode i prigovore, te da se ništa ne može prejudicirati niti unaprijed etiketirati.

Šantić: Odluka o poništenju izbora mogla je biti donijeta i danas

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić nakon sjednice kazao je novinarima da je on i dalje stava da je odluka o poništenju izbora u Stocu mogla biti donijeta danas.

On je izrazio bojazan da će se CIK usvajanjem današnje odluke o utvrđivanju odgovornosti učesnika u incidentima u tom gradu 2. oktobra pretvorti u istražni organ što nije nadležnost CIK-a. Također, kazao je da je jasno šta se sa ovim odlukama želi postići, ali je na upit novinara da precizira na šta misli kazao da je sve jasno i da će se to uskoro vidjeti. 

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ