BIH

Izetbegović nakon sastanka s Rouhanijem: Iran i BiH trebaju olakšati vizni režim

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Iranu

N. K.

25.10.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otputovao je u zvaničnu posjetu Islamskoj Republici Iran, na poziv predsjednika Irana Hassana Rouhanija.

- Bosna i Hercegovina je uvijek sa Islamskom Republikom Iran imala prijateljske odnose, a ova posjeta bit će početak novih i razvoj dosadašnjih bileteralnih odnosa - poručio je Rouhani na zajedničkoj konfereciji za medije nakon sastanka sa Izetbegovićem.

- Prošle godine zbog sankcija odnos zemalja su imale stagnaciju, a danas nakon potpisivanje nuklearnog sporazuma stvorilo je novu atmosferu i prostor za razvijanje odnosa Irana i BiH. U bileteralnim razgovorima o ekonomskim odnosima poslovne zajednice i privatnog sektora u Iranu i BiH, te naučnoj i kulturnoj saradnji zemalja, boljih odnosa u području turizma - istakao je predsjednik Irana.

screenshot-6

- Okrećemo jednu pozitivnu stranu u odnosima između BiH i Irana. Sjenku na naše odnose imale su sankcije Iranu. Ukidanje sankcija mi u BiH smo dočekali s olakšanjem. Ono što treba ubrzati u odnosima naših zemalja je kretanje ljudi i kapitala. Imamo jedan rigidan vizni režim koji trebamo brzo rješavati - rekao je Izetbegović koji je dodao da su veze BiH i Irana bile jake naročito za vrijeme rata.

- Aktivirat ćemo naš sporazum o preferencijalnoj trgovini. Potpisat ćemo memorandum koji se odnosi na saradnju malih i srednjih preduzeća. Time će se omogućiti da prestane jednostrana saradnja, koja se svodila na pomoć Irana BiH - istako je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U delegaciji BiH, koja će boraviti 25. i 26. oktobra u Iranu, su i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.