VIJESTI

Šukalo: Moramo spriječiti nove apelacije Izetbegovića ili nekoga drugog koji bi sutra htio da ukine ime RS

U Narodnoj skupštini RS danas je počela posebna sjednica

G. D.

25.10.2016

U Narodnoj skupštini RS danas je počela posebna sjednica na kojoj poslanici raspravljaju o Zakonu o danu RS koji je u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku. Poslanici Koalicije Domovina ne prisustvuju ovoj sjednici, a kako ističu razmislit će o daljem učestvovanju u radu NSRS.

Potpredsjednik NSRS i poslanik Domovine Senad Bratić istakao je da današnja sjednica predstavlja nastavak pravnog nasilja nad Bošnjacima i Hrvatima u RS i dodao da oni ne prihvataju datume koji su ozvaničeni prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Referendum o danu RS nije bio legitiman, jer je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, a znamo i da su rezultati referenduma frizirani. Referendum ne može biti osnov za donošenje ovoga zakona - rekao je Bratić.

Progon neistomišljenika

Poslanik Domovine Nedim Čivić je istakao da će razmisliti da li će i dalje učestvovati u radu parlamenta koji je ozvaničio progon neistomišljenika i afirmaciju jednoumlja. 

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas su oštro kritikovali vladajuće stranke da novim zakonom ustvari ukidaju 9. januar kao praznik RS-a.

Tokom burne rasprave, kojoj ne prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije Domovina, opozicionari su tvrdili da je vlast prevarila građane, koji su izašli na referendum 25. septembra, jer je sada predložila zakon po kojem se 9. januar kao Dan RS-a može obilježati, ako to neko hoće, dok oni koji ne žele, to i ne moraju da rade.

Poslanik NS-a Adam Šukalo je ustvrdio da jedino koalicija Domovina ima razloga za slavlje "jer su, uz Bakira Izetbegovića, uspjeli da ukinu dan Republike kao republički praznik“.

Dodao je da ga je sramota što je u posljednjih godinu dana "učestvovao u priči koja je ponizila RS“, upitavši "zašto nije ispoštovan zahtjev Kolegijuma parlamenta RS da budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o praznicima RS“.

- Pravite surogat od 9. januara - ustvrdio je on.

Na ovo je reagirao poslanik SNSD-a Srđan Milović ističući da nisu tačne tvrdnje opozicije i da će RS slaviti 9. januar.

Stav poslanika NDP-a Dragana Čavića je da je vlast u RS devalvirala referendum, te da predloženi zakon nije adekvatan, te da sa svoja četiri člana ne uređuje ovo pitanje. 

Poslanik PDP-a Perica Bundalo istakao je da je bio protiv referenduma u RS o 9. januaru kao danu RS, ali da je zbog stava kluba prihvatio da bude i član komisije za provođenje referenduma zbog čega je, u tom svojstvu, i bio saslušan u Tužilaštvu BiH.

Tvrdi da se na tome neće stvari zaustaviti, ističući da će pod udar doći i još neki ljudi koji sjede u parlamentu.

- Novi zakon je kompromis referenduma i odluke Ustavnog suda BiH, ali BiH liči na razbijenu porculansku vazu koji neko stalno pokušava sastaviti - rekao je Bundalo.

Poslanik SDS-a Dušan Berić je rekao da je u zakonu o danu RS neprihvatljivo da Vlada RS-a uređuje kako će se slaviti 9. januar, umjesto da je jasno definirano da je to republički praznik.

Burna rasprava

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić je navela da je navedenim zakonom propisano da Vlada RS-a odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja dana RS.

Poslanici Napredne Srpske u Narodnoj skupštini RS predložili su danas, u toku rasprave o Zakonu o danu RS, zaključak prema kojem RS ubuduće neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH koje se tiču statusnih pitanja RS dok se ne provedu sve dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji FBiH.

- Vlada RS nije definisala dan RS kao republički praznik, niti je definisala način njegovog obilježavanja. Time je dan RS sveden na praznik poput Pravoslavne nove godine, odnosno on postaje fakultativni praznik. Moramo spriječiti nove apelacije Bakira Izetbegovića ili nekoga drugog koji bi sutra htio da ukine ime RS - rekao je poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić predložio je usvajanje tri amandmana na Zakon o danu RS koji preciznije definiše karakter ovog praznika, ali iz vladajuće većine najavljuju da neče usvojiti ove amandmane. Sa druge strane, poslanici SNSD-a su predložili da Vlada RS uskladi Zakon o danu RS sa postojećim Zakonom o praznicima RS.

- S obzirom na rezultate referenduma i odluku Ustavnog suda BiH to nam omogućava da se Zakonom o danu RS urede osnovne i obavezne radnje u funkciji obilježavanja i slavljenja dana RS svake kalendarske godine 9. januara, a da se pri tome eliminišu svi oblici navodne diskriminacije koju je uočio Ustavni sud BiH - naglasio je Čavić.