NOGOMET

Elvedin Begić: Ne želim ostati na mjestu predsjednika NSBiH

Prvi čovjek Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine

Muamer TANOVIĆ

24.10.2016

Nogometni savez Bosne i Hercegovine dobio je prije nešto manje od četiri godine rukovodstvo koje je naslijedilo Komitet za normalizaciju i, pod palicom predsjednika Elvedina Begića, nastavilo započeti proces oživljavanja bh. fudbala poslije dobro poznatih događaja, koji su rezultirali suspenzijom i isključenjem iz svjetske porodice. 

Za normalne zemlje, četiri godine veoma je dug period, ali ne i za našu. No, za to vrijeme, novo rukovodstvo napravilo je ogromne korake naprijed. Nogometni savez BiH postao je za kratko vrijeme ugledan član Evropske (UEFA) i Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), ustrojen kao i sav normalan svijet, reprezentacija BiH otišla je prvi put na Svjetsko prvenstvo, a napredak je prepoznat i u UEFA-i i u FIFA-i, koje su našu zemlju zasule raznim projektima. 

Opći napredak

No, mandat aktuelnog rukovodstva bliži se kraju, jer će se u decembru održati izborna sjednica Skupštine, na kojoj će birati novo. U intervjuu za "Dnevni avaz" Elvedin Begić, čovjek koji je u protekle četiri godine vodio Savez, rezimirao je taj period, ali se osvrnuo i na budućnost Saveza i našeg fudbala. 

Gospodine Begiću, kako ocjenjujete protekle četiri godine NSBiH?

- Da se ne bismo vraćali na suspenziju, možemo konstatirati da je ovih šest godina, otkako je formiran Komitet za normalizaciju, okarakterizirao dinamičan, kreativan i transparentan rad NSBiH. Kao rezultat toga, evidentan je progres u svim segmentima rada i poslovanja. Reprezentativne selekcije bilježe veliki napredak, koji je krunisan historijskim odlaskom A-tima na Mundijal u Brazilu. No, osim toga, imamo kadete koji su igrali na EP-u te mušku juniorsku i žensku kadetsku selekciju, koje su se plasirale u elitni krug kvalifikacija. Ti rezultat dovoljno govore za sebe. 

Osim toga, imamo finansijsku stabilizaciju i poboljšanje infrastrukture kroz gradnju Trening-centra u Zenici, kupovinu nove zgrade NSBiH, ulaganje u premijerligaške stadione... Savez je u svim segmentima postao poželjna i prestižna organizacija. Budžet nam je četiri puta veći, a stekli smo kredibilitet kroz redovno izmirivanje obaveza prema državi, projekte sanacije nakon katastrofalnih poplava uz pomoć UEFA-e i FIFA-e, koje su prepoznale naše pozitivne trendove. 

Sigurno ima i nešto što nije bilo baš dobro...

- Ima, a to je nedovoljna pažnja nižim nivoima organizacije, odnosno entitetskim i kantonalnim savezima. Po tom pitanju moramo još mnogo toga uraditi. Naša saradnja s njima je, u suštini, dobra, ali mora biti bolja, jer je opterećena ličnim interesima pojedinaca koji participiraju u radu. No, za pohvalu je da u odlučivanju nije bila toliko izražena entitetska i nacionalna podijeljenost. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni, mada ostaje utisak da se moglo i više i bolje. 

Uskoro će novi izbori u NSBiH, ali su oni na nižim nivoima već pri kraju i, koliko se može vidjeti, ne teku baš glatko i bez problema. Nekako nas vraćaju u prošlost...

- Na nižim nivoima se trasira put kadrovima za NSBiH, a opći utisak je da se tu uključuju i oni koji su participirali u radu Saveza prije suspenzije, što nije dobro za budućnost NSBiH. No, to ne brine toliko, jer smo i u ove četiri godine imali određeni broj osoba sklonih opstrukcijama i zaustavljanju pozitivnih trendova. 

Zbog čega ako su to bili pozitivni trendovi?

- Pažljivom analizom možemo konstatirati da su to nekompetentne osobe, bez znanja i iskustva rada u sportskim organizacijama. Oni, jednostavno, nisu mogli odgovoriti svim obavezama, a njihovo nezadovoljstvo stvorilo je otpor, potrebu za neargumentiranim kritikama i zaustavljanje sposobnih u njihovim namjerama. Neki su se, pak, činili odbačenim, mada nisu bili, jer dok su drugi išli naprijed, oni su zaostajali u radu. 

Mnogi su u BiH zabrinuti onim šta bi mogli donijeti novi izbori, jer su oni na nižim nivoima izazvali dosta problema, negodovanja, optužbi za namještanje i kupovinu glasova... Ukratko, da sve ovo što je napravljeno, ne bude urušeno nakon izbora.

- Tačno je da su u određenim sredinama izbori provedeni na netransparentan način i mimo propisanog Statuta. Očito je da su neki pojedinci, ne birajući sredstva, istaknuli svoje kandidature. Bilo je žalbi u Srednjobosanskom kantonu, u Goraždu, u Republici Srpskoj te u Livnu, gdje su izbori ponovljeni.

Šta može učiniti NSBiH da popravi stvari?

- Sve ćemo to sagledati i do izborne sjednice Skupštine NSBIH vidjeti kakve su nam mogućnosti. Sve ove slučajeve proslijedit ćemo nadležnim komisijama i stručnim službama, koje će iznijeti svoje mišljenje i donijeti odluke. 

Postavljeni temelji

Pitanje na koje mnogi traže odgovor je - imate li želju za još jednim predsjedničkim mandatom na četiri godine?

- Nemam! Ali, u svakom slučaju, uvažavajući činjenice i potrebe da Savez nastavi s trendom uspjeha, želju delegata Skupštine, ostaje prostor za preispitivanje te odluke. Analizirajući izbore na kantonalnom nivou, stoji činjenica da ćemo imati značajan broj kvalitetnih kadrova koji u svakom trenutku mogu preuzeti funkciju predsjednika i nastaviti graditi Savez na postavljenim temeljima. Želim vjerovati da sve sredine žele kandidirati najbolje kadrove koji mogu odgovoriti funkciji. 

Hajdemo malo o reprezentaciji i selektoru Mehmedu Baždareviću. Šta kažete na posljednje rezultate, naročito na ovaj u Belgiji?

- U principu, ne komentiram i ne analiziram rad, osim na sjednicama Izvršnog odbora, kada dobijemo izvještaj selektora i mišljenje tehničkog sektora i donosimo odluke i ocjene. Stoji činjenica da je Baždarević preuzeo ekipu u vrlo nezavidnoj situaciji. Iako nismo otišli na Euro, njegov rad ocijenjen je dobrim i zaslužio je da dobije još jedan ciklus da pokaže da je sposoban održati nivo rezultata. 

Trenutno, kao i čitava javnost, mogu reći da je bodovni saldo reprezentacije očekivan, ali da je ostala gorčina zbog poraza u Briselu. Nadam se da ćemo u nastavku pokazati da nismo bez osnova jedan od favorita grupe. 

Je li taj poraz u Briselu poljuljao podršku Baždareviću?

- Analizu svih selektora pravit ćemo nakon Grčke, a tu će svakako biti i A-tim. Selektor i reprezentacija imaju našu podršku. Kao Savez, učinili smo sve da osiguramo ekipi maksimalne uvjete za rad. Ponosni smo što smo i po tom pitanju dostigli nivo najjačih selekcija i Saveza.

Limitirane ovlasti

Iskreno, kako je bilo biti predsjednik NSBiH u protekle četiri godine? 

- Gledajući očima javnosti, sportskih radnika i svih involviranih u fudbal, to je veoma bitna i prestižna funkcija. No, ako pogledamo Statut NSBiH, koji je limitirao ovlasti prvog čovjeka Saveza, onda to baš nije tako. Rad na mjestu predsjednika u ove četiri godine oduzeo mi je mnogo vremena, umorio me je, iscrpio... čak i na privatnom planu. Veliku sam cijenu platio da bih na kraju mogao biti zadovoljan urađenim, ali to nipošto ne treba biti vodilja u preispitivanju odluke o kandidaturi. 

Nacionalni ključ je kamen spoticanja

Veoma loši rezultati mlade reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017., u kojima nije ostvarila nijednu pobjedu, izazvali su dosta kritika javnosti, ali i revolt zbog činjenice da se njen selektor bira po nacionalnom ključu, a ne prema sposobnostima. Do kada će biti tako?

- Istina je da ne možemo biti zadovoljni rezultatima i da selektoru Darku Nestoroviću, kojem je svakako istekao mandat, teško da ponovo može biti ukazano povjerenje. Kada je riječ o nacionalnom ključu, nažalost, živimo u državi u kakvoj živimo i prisiljeni smo poštovati određena pravila. Nisam sretan zbog te činjenice, jer je to kamen spoticanja za brži napredak Saveza i fudbala uopće - kaže Begić. 

Prijateljstvo s Čeferinom

Nedavno je Vaš prijatelj Aleksander Čeferin izabran za predsjednika UEFA-e. Šta nam dobro to može donijeti?

- Činjenica da smo bili dio zajedničkog projekta izbora u UEFA-i i FIFA-i te da smo dugogodišnji prijatelji, za mene predstavlja obavezu da iskoristim sve to kako bi NSBiH legitimno participirao u svim projektima na nivou UEFA-e i FIFA-e i da kroz te odnose napravim za NSBiH što je više moguće. Bez obzira na ishod izbora u Savezu, naše prijateljstvo će se nastaviti i biti u funkciji dobrog statusa Saveza BiH u međunarodnim okvirima.