KOLUMNE

(Ne)pravda za Dženana

Komentar dana

Avaz.ba

25.10.2016

U istrazi o bilo kojem zločinu, a posebno onim najtežim, reći će vam oni koji policijski posao dobro poznaju, prva 24 sata ključna su za otkrivanje istine. Ali, itekako, i za njeno skrivanje. 

A sudeći prema glasovima onih što već duže od osam mjeseci na ulicama traže rasvjetljavanje svih okolnosti tragične smrti 22-godišnjeg Dženana Memića s Ilidže, mnoge važne činjenice slučaja koji je potresao Sarajevo i BiH, skrivene su od javnosti. I tu nema dileme.

I dok građani traže pravdu, a disciplinski postupak pokrenut je zbog davanja netačnih podataka i prikrivanja činjenica u slučaju "Memić", Vahid Ćosić uhvatio se za fotelju policijskog komesara, braneći svoje jadne privilegije i ulogu sarajevskog Šemse Bonaparte.

Čovjek koji će ostati upamćen po najtežoj sigurnosnoj situaciji u glavnom gradu od agresije naovamo i uz kojeg se vežu brojne afere, počevši od činjenice da mrtve glave u njegovo ime broji notorni Irfan Nefić, policijski portparol koji je i sam pobjegao s mjesta nesreće (!?), pa do služenja moćnim porodičnim klanovima s političkim utjecajem, nije spreman pokazati ni mrvu obraza i profesionalne odgovornosti. 

Istovremeno, brutalno se ignoriraju svi zahtjevi porodice ubijenoga koja vjeruje da je i trenutni proces protiv Ljube Seferovića tek farsa da bi se skrila istina o pravim krivcima o kojima, očito, mnogo toga može reći Dženanova djevojka Alisa Mutap, kojoj pamćenje nestaje i vraća se po ko zna čijem zahtjevu. Ujedno, priča o Dženanu i nepravdi bolje dokazuje potrebu za korjenitim reformama u bh. pravosuđu nego hiljade konferencija održanih o toj temi.
 
S obzirom na brojne činjenice koje ukazuju na ugrožavanje istrage, kao i to da se Tužilaštvo KS zaplelo kao pile u kučine, postupak treba vratiti tamo gdje se istina počela skrivati. Na početak!

Osim što moraju biti prihvaćeni zahtjevi premijera Dine Konakovića i ministra Vedrana Mulabdića za smjenu policijskog vrha koji nije sposoban zaštititi građane, mora se razmotriti i eventualno prepuštanje cijelog slučaja nekoj od viših policijskih i(li) pravosudnih instanci. U suprotnom, bude li se i dalje pravda tražila na ulici, a po svemu sudeći hoće, to je siguran put tamo odakle se teško vraća - u anarhiju.