LIFESTYLE

Novi uspjeh riječke neurohirurgije: Dr. Štimac izvadio tumor kroz obrvu

Uveli minimalno invazivne postupke

Redakcija

24.10.2016

Riječka neurohirurgija nastavila je niz inovativnih operacija. Nakon ugradnje 3D printanih umjetnih kralješaka, planiranja operacija na individualnim 3D modelima, operacije tumora hipofize kroz nos, uveli su i minimalno invazivne postupke.

Tako je pacijentu u KBC-u Rijeka izvađen tumor kroz obrvu. Operaciju je izveo poznati neurokirurg dr. Dinko Štimac koji je u razgovoru za "Index" otkrio kako je protekla operacija.

- Pristupio sam u lubanjsku šupljinu kroz rez u obrvu i tako uklonio metastatsku promjenu u orbiti (koštana šupljina u kojoj je smješteno oko). Operacija je protekla uredno, bez komplikacija, kao i rani postoperacijski tijek. Tvorba je u cijelosti uklonjena. Takav pristup može se koristiti i za pristup na druge patološke tvorbe u lubanji – od aneurizmi, tumora, cisti, do otvaranja treće mozgovne klijetke kod hidrocefalusa - kazao nam je dr. Štimac.

Na pitanje što tačno znači minimalno invazivni pristup, objasnio je da se to odnosi na onaj operacijski pristup koji minimalno povređuje kožu, potkožne strukture i kost.

No, isto tako je naveo da takav pristup ne osigurava uvijek i maksimalnu učinkovitost zahvata.

- Minimalna invazivnost prema koži i kosti ne znači uvijek i minimalna invazivnost prema važnim strukturama (na primjer mozgu ili oku). Stoga je važno pri planiranju operacije odrediti kojim će se pristupom osigurati maksimalna učinkovitost samog zahvata, uz minimalnu traumu zdravih struktura unutar lobanje.

rijeka

Ako je učinkovitost ista - onda se odlučujemo za minimalno invazivne pristupe. Nikada se ne bira minimalno invazivno pristup na štetu konačne učinkovitosti zahvata.

Pri planiranju navedene operacije procijenili smo da minimalno invazivni pristup kroz obrvu neće utjecati na učinkovitost zahvata, što se pokazalo točnim. Kroz navedeni pristup u cijelosti smo uklonili metastazu i u maksimalnoj mjeri sačuvali okolne zdrave strukture - rekao je dr. Štimac.

Naveo je i da takvi zahvati ne traju kraće od klasičnih pristupa. Jedino su, kaže, rez na koži i otvor na kosti manji.

Objasnio je i da se na minimalno invazivne zahvate odlučuje samo u slučaju kad procjeni da je rizik velikih komplikacija male.

- U principu više volim pristupe koji mi pružaju maksimalni komoditet i prostor u slučaju da stvari krenu po zlu, na primjer, nepredviđeno krvarenje ili naglo oteknuće mozga. U tom slučaju komotnije se osjećam ako smo pristupili klasičnim pristupom s kojim dobivamo više prostora za manevar i rješavanje intraoperacijske komplikacije - kaže dr. Štimac.

rijeka-1

Otkako je u avgustu 2015. stigao na mjesto direktora Klinike za neurokirurgiju dosta je noviteta uvedeno, a ugradnja 3D printanih umjetnih kralješaka koju je izveo bila je prva takva operacija na svijetu.

Mnogu su ga pak povezali tad s direktorom KBC Rijeka Davorom Štimcem budući da nose isto prezime, no kaže kako nisu rodbinski povezani.

- Puno smo toga učinili u organizacijskom smislu kao i u smislu proširenja vrsta i broja operacija. Uveli smo puno novih kirurških postupaka. Gostovali su nam i vodeći svjetski neurokirurzi iz određenih područja neurokirurgije (prof. Sekhar, prof. Fahlbusch). Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće primarno bez svestrane podrške ravnateljstva KBC-a na čelu s ravnateljem prof. dr.sc. Davorom Štimcem. Svi me pitaju jesmo li u redu. Nismo. On nam osobno daje maksimalnu slobodu djelovanja i podršku u svakom smislu. Zatim su tu kolege neurokirurzi koji izvlače maksimum iz sebe, pa anesteziolozi, radiolozi, onkolozi, patolozi, instrumentarke i instrumentari, kao i medicinske sestre i tehničari koji su jednostavno fantastični i funkcioniraju kao sat - rekao je dr. Štimac.

Na pitanje koja će biti sljedeća novina na neurokirurgiji kazao je da inspiracije dolaze "po putu".

- Obično kroz teškoće i probleme, koji mobiliziraju mentalne kapacitete u traženju rješenja za boljim i lakšim. No, svakako nas veseli dolazak aparature za neuronavigaciju koju nam je ravnatelj obećao. To će nam omogućiti da radimo još bolje, brže i kvalitetnije - zaključio je dr. Štimac, piše Index.hr.