REGION

Manjinske stranke Crne Gore: Prvo ćemo definirati svoje zahtjeve

Završen sastanak u Podgorici

Redakcija

24.10.2016

Uprkos očekivanju da će predstavnici Bošnjaka, Albanaca i Hrvata u budućem sazivu Skupštine Crne Gore večeras „prelomiti“ i reći da li će podržati vladu DPS-a ili manjinsku izvršnu vlast opozicije, to se nije desilo, javlja portal "cdm".

Na sastanku u Podgorici predstavnici partija manjinskih naroda, koalicije „Albanci odlučno“, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative razgovarali su o zajedničkoj platformi koja će sadržavati političke zahtjeve, u skladu sa njihovim partijskim programima i principima. 

- Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke Radne grupe koja će narednih dana raditi na zajedničkoj platformi manjinskih partija u Crnoj Gori.  Ujedno sa Platformom, svaka od partija ili koalicija će raditi i na definisanju posebnih dokumenata u kojima će biti navedeni specifični politički zahtjevi, kao sastavni dio ovog procesa - navodi se u zajedničkom saopćenju.

Tek nakon definisanja ovih  zajedničkih i posebnih dokumenata predstavnici partija će krenuti u proces pregovaranja oko skupštinske većine, navode oni.

Sastanku u Podgorici , u prostorijama BS, učestvovali su  u ime Bošnjačke stranke – potpredsjednici Osman Nurković, Kemal Purišić, politički direktor Suljo Mustafić i budući poslanik Ervin Ibrahimović. Koaliciju „Albanci odlučno“ predstavljali su predsjednik i potpredsjednik Force Nazif Cungu i Genci Nimanbegu, predsjednik  Albanske alternative Gjergj  Camaj i , predsjednik DUA i Mehmet Zenka. Hrvatsku građansku inicijativu zastupali su predsjednica Marija Vučinović i nosilac njihove liste Adrijan Vuksanović.