REGION

Vučić: Milo Đukanović je praćen najsavremenijim uređajima

Premijer Srbije o pokušaju državnog udara na Crnu Goru

Redakcija

24.10.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić održao je danas konferenciju nakon sjednice Biroa za kordinaciju službi bezbednosti Srbije. On je između ostalog govorio o djelovanju stranih obavještajnih agencija u Srbiji kao i o hapšenjima lica u Crnoj Gori koja su pokušala izvesti državni udar na dan izbora u ovoj državi.

Vučić je izjavio da je u Srbiji ustanovljeno povećano dejstvo različitih obaveštajnih agencija i sa Zapada i sa Istoka, kao i da su nadležni organi Srbije evidentirali niz aktivnosti uperenih protiv Srbije.

- Evidentirane su takve aktivnosti, kao i njihovi počinioci. Neka od tih lica su neutralisana. U narednom periodu, Srbija će bez obzira na cijenu koju ću ja lično da platim, procesuirati sve one ljude iz Srbije koji misle da im je dozvoljeno da daju podatke stranim ambasadama. A ima ih i bijesan sam na njih - rekao je Vučić.

- Riječ je o operativnim podacima UKP-a (Uprava kriminalističke policije), koje, prema našim saznanjima, odaje jedan njihov visoki funkcioner i toku je postupak - naveo je Vučić.

Kada je riječ o dešavanjima u Crnoj Gori, Vučić je naveo da su sigurnosni organi u Srbiji došli do dokaza da su između ostalog i na teritoriji Srbije, pripremane različite nelegalne aktivnosti za Crnu Goru.

- Za neka od tih lica, koja su privedena, ali ne ona u Crnoj Gori, zna se da su radila sa ljudima za koje mogu da kažem da postoji element inostranosti. Došli smo do saznanja da su određena lica pratila kretanje zvaničnika Crne Gore, obavještavala druge ljude o tome. Također, imali su upustva prema kojima je trebalo da postupe. Za sve ovo imamo dokaze, čak i pare, 125.000 eura, uniforme, kao i priznanja. Sve to je sada posjedu Srbije. Inače, neka lica koja su pratila Mila Đukanovića sada su na slobodi, a on je praćen najsavremenijim uređajima, i mi smo to rekli kolegama iz Crne Gore - naveo je Vučić.

On je naveo da je "Srbija uspjela da otvori neke stvari koje Crna Gora nije".

- Rekao sam da smo saopćili istinu, da imamo sve dokaze za tvrdnje. Crna Gora nije uspjela, zakasnili su, a mi smo uspjeli nešto drugo da otkrijemo, a sve je to povezano. U svemu tome nije otkriven nijedan političar ni odavde ni iz Crne Gore i to je ono što je dobra vijest - ispričao je Vučić.

On je dodao da grupa ljudi uhapšena na dan izbora u Crnoj Gori nema veze sa tim.

- Sjećate se da sam odmah čim su uhapššeni rekao da taj bašibozuk nije mogao to da uradi, ali ima ko je mogao - rekao je Vučić i dodao "znate o kome govorim".

Vučić je kazao da je uhapšeno nekoliko kriminalnih grupa, ali da vjeruje da ona "najveća" još uvijek nije uhvaćena.