VIJESTI

Jajčanin Edin Đulić veliki zaljubljenik u nebo i tajne svemira

Pokrenuo astronomsko društvo

E. C.

24.10.2016

Edin Đulić (46) iz Jajca, astronomijom se bavi od šesnaeste godine, a ta ljubav se javila sasvim spontano, preko arheologije i proučavanja predhodnih civilizacija koje su se bavile istraživanjem svemira.

Sarajevski atlas neba

- Moja ljubav prema astronomiji stara je preko 30 godina i nemam naum napustiti je u dogledno vrijeme. Nema ništa što bi se moglo porediti s ovom naukom koja je, ako ne prva, onda sigurno jedna od prve dvije nauke od početka ljudske civilizacije - kazuje nam Đulić.

Edin Đulić je u prijeratnom periodu učestvovao u snimanju zvjezdanog neba, odnosno u projektu pod nazivom "Sarajevski atlas neba" koji je bio pravi hit u vrijeme bivše Jugoslavije.

- Prije rata bio sam član Univerzitetskog astronomskog društva „Sarajevo“, koje je tada u bivšoj državi imalo primat u ovoj nauci, od izdavaštva astronomske literature, preko popularizacije iste, kao i snimanju zvjezdanog neba, projekta pod nazivom "Sarajevki atlas neba" koji je bio pravi hit na ovim prostorima, pa i šire. Od njih sam kupio svoj prvi teleskop tipa reflektor sa prečnikom objektiva od 114 mm. To je bio moj prozor u svemir, kojeg imam i danas, ali nažalost nije u funkciji. Onda dolazi rat i zatišje u svemu - govori Đulić.

Ljubav ovoga Jajčanina prema astronomiji bila je jača i od rata i njegovih nedaća.

- Odmah po završetku  rata počinjem s prikupljanjem literature, a pokušaj  nabavke bilo kakvog ozbiljnijeg optičkog instrumenta za promatranje neba bio je bezuspješan. Nakon širenja internetske konekcije u BiH počinje intenzivniji rad, ostvarivanje kontakata s ostalim astronomima širom regije pa čak i svijeta - dodaje Đulić.

Kroz razne projekte i radionice posljednjih je godina organizovao javna posmatranja neba u Jajcu.

- Uz pomoć Omladinskog centra „Jajce“, organizovao sam javno posmatranje Mjeseca i planeta Saturna koje je uspješno realizovano, a na opšte iznenađenje među posjetiteljima je najviše bilo mlađeg uzrasta što mi dalo nadu za budućnost bavljenja ovom naukom, katagoričan je Đuić.

edin-dulic

Mala škola astronomije

Nakon javnih posmatranja neba, također u saradnji sa Omladinskim centrom Edin Đulić je organizovao i „Malu školu astronomije" što je bio jako uspješan projekat.

Na nivou naše države Đulić je jedan od osnivača prve BiH meteorske mreže za automatizovano praćenje i snimanje meteorskih pojava. Danas ta mreža funkcioniše u okviru Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jer je prepoznata i sigurno vrlo korisna za društvo.

- Usko sarađujem sa mnogim društvima kako iz BiH tako iz regiona, jer je to neminovno iz više razloga, a član sam i evropske asocijacije astronoma amatera koji se bave astrofotografijom. Sve ovo sam uspio sam i sa svojom vrlo oskudnom opremom koju sam nabavio svojim financijskim sredstvima i u skladu sa vlastitim mogućnostima, govori nam Đulić.

Sa grupom entuzijasta Edin Đulić je nedavno u Jajcu pokrenuo astronomsko udruženje koje bi se prema planu trebalo pridružiti mreži društava u BiH i regionu. Udruženje od samoga početka ima podršku načelnika općine Jajce Edina Hozana, u vidu obezbjeđenja prostorija te drugih materijalnih sredstava.

- Rad društva će se bazirti prvenstveno na edukaciji svih zainteresovanih građana iz oblasti ove nauke, kroz radionice za mlađi uzrast, organizovanje javnih posmatranja noćnog neba, organizovanje ljetnih kampova za astronomska društva iz BiH i regiona kao i obogaćivanje turističke ponude grada Jajca. Turisti koji borave više dana u našem gradu mogli bi uživati u posmatranju neba i prenositi svoje doživljaje iz našeg grada diljem svijeta, govori za kraj Edin Đulić zaljubljenik u nebo i tajne svemira.