REGION

Vila Jovanke Broz propada: Tri strane se bore za imovinu, konačnu riječ dat će sud

Neizvjesno zbog ostavinske rasprave

Redakcija

24.10.2016

Vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je do smrti živjela Jovanka Broz propada jer zbog sudskog procesa koji je u toku niko "ne smije u njoj ni ekser da zakuca, rečeno je u u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, pišu srbijanski mediji.

Kuća je, naime, u sporu jer su stvari koji se nalaze u njoj predmet ostavinske rasprave pokrenute nakon smrti Jovanke Broz oktobra 2013. godine.

Zainteresovane strane su Jovankina rodbina, tačnije sestre Nada i Zora, Uprava za zajedničke poslove, kojoj je kuća povjerena na održavanje, i Muzej Grada Beograda, u čijem su vlasništvu neke slike koje se nalaze u vili.

Sama zgrada nije predmet spora, jer je ona vlasništvo države Srbije, koja staranje o vili povjerila Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja je od 2006. godine zadužena za tekuće i investiciono održavanje zgrade, piše "Blic".

- Nakon smrti Titove supruge popisane su sve stvari, u prisustvu naših pravnika, Jovankinih nasljednika, predstavnika Muzeja i suda. Rođaci pokojne Jovanke Broz izdvojili su neke stvari kao njene lične. Sa time, međutim, treba da se slože i Uprava i u Muzeju grada Beograda, odnosno da se provjeri da se nešto od toga ne vodi kao državno ili muzejsko vlasništvo. Konačnu riječ dat će sud - kažu u Upravi i dodaju kako očekuju da će ostavinska rasprava biti gotova do kraja godine.

Upravo zbog toga prošlog petka kuću su obišli pravnici Uprave, predstavnici Muzeja, Jovankinih nasljednika i suda, kako bi ubrzali cijeli proces.

vila-1

Unutrašnjost Jovankine kuće je u vrlo lošem stanju (Foto: Blic)

Do okončanja ostavinske rasprave, vila će ostati sudski zapečaćena, i tek nakon pražnjenja objekta, bit će moguće otpočeti radove na njenoj sanaciji.

- Trenutno u njoj ne možemo ništa da radimo, osim što ponekad pokosimo travu u dvorištu - kažu za "Blic" u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa.

Radovi, međutim, neće sigurno početi prije proljeća, čak i ako sudski proces budu okončan do kraja godine. U međuvremenu će Vladi biti podnijet prijedlog za sanaciju, sa kojim ona treba da se složi i odobri ga.

Kuća je, inače, u prilično lošem stanju, iako je i to mnogo bolje u odnosu na ono kako je izgledala do 2006. godine, kada je saniran krov koji je prokišnjavao.

Jovanka Broz živjela je u njoj od 27. jula 1980. kada je, nakon Titove smrti, praktično preko noći izbačena iz vile u Užičkoj 15, pa praktično do smrti 20. oktobra 2013. godine.

Kuću je rijetko napuštala, a sve do sredine 2000-ih je, živjela kao da je bila u kućnom pritvoru.