REGION

Svi se pitaju: Šta će noćas odlučiti manjine u Crnoj Gori?

Uticaj manjinskih stranki

Redakcija

24.10.2016

Bošnjaci, Albanci i Hrvati u Crnoj Gori počeli su večeras u Podgorici razgovore o tome koju će opciju podržati nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

Predstavnici Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i koalicije "Albanci odlučno" oko ulaska u novu Vladu pregovaraće zajednički, a platforma, s kojom će izaći pred ostale partije, biće usaglašena narednih dana.

Na izborima održanim 16. oktobra Demokratska partija socijalista DPS je osvojila 36 mandata, Demokratski front DF 18, koalicija "Ključ" 9, Demokrate 8, Socijaldemokratska partija Crne Gore SDP 4, Bošnjčka stranka BS i Socijaldemokrate SD po 2 mandata i koalicija "Albanci odlučno" i Hrvatska građanska inicijativa HGI po jedan mandat.

Manjinske stranke, od kojih će zavisiti kako će izgledati nova Vlada, dobile su ponudu za ulazak u vlast i od Demokratske partije socijalista DPS, kao i od opozicije.

Opozicionari su spremni da im ustupe mjesto predsjednika Vlade Crne Gore ukoliko dobiju njihovu presudnu podršku za formiranje manjinske vlade, koju bi podržao Demokratski front, ali u njoj ne bi učestvovao.

Na manjinske stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata računa i relativni pobjednik ovih izbora DPS Mila Đukanovića.

- “Ja mislim da bi svakom bila čast da bude premijer naše države, ali treba neke stvari pogledati iz više pravaca. Tako da želje su jedno, a realnost drugo. Vidjećemo kakvu će odluku o svemu donijeti naši organi, ali mislim da je vrijeme da neko iz manjinskih naroda ima jednu od tri važnije funkcije u državi” - kazao je on ranije.

S druge strane, Adrijan Vuksanović, prvi s liste HGI, kaže da premijer neće biti iz njihovih redova.

- Kad nekome ponudite da bude premijer, to je sigurno primamljivo, ali treba biti svjestan svojih mogućnosti i zahtjeva i shodno tome odgovoriti. Ja sam tek sad ušao u visoke političke vode i mislim da nisam kompetentan da budem premijer. Sebe smatram odgovornom osobom koja se mora odgovorno i ponašati na političkoj sceni. Za to mjesto treba veliko iskustvo i znanje. HGI neće imati premijera iz svojih redova - kazao nam je Vuksanović, piše portal CDM.