REGION

Kommersant: U Crnoj Gori izbjegnuto krvoproliće

Ruski list o pokušaju napada

Redakcija

24.10.2016

Specijalni crnogorski državni tužilac Milivoje Katnić otkrio je senzacionalne detalje plana prisilnog ulaska u državne institucije nakon parlamentarnih izbora 16. oktobra, čija bi realizacija dovela do masovnog krvoprolića, piše ruski list Kommersant.

60 ljudi

Kako piše ovaj list, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je ubijeđen da je spriječena najgora tragedija u zemlji nakon Drugog svjetskog rata.

List podsjeća da je Katnić detalje plana zauzimanja državnih institucija Crne Gore saopćio u emisiji uticajne opozicione medijske kuće i da je, prema njegovim riječima, realizacija plana trebalo da bude izvršena od strane pet naoružanih grupa, u ukupnom broju od 60 ljudi.

"Pretpostavljalo se da će u nedjelju, 16. oktobra, u 23 sata ovi ljudi, maskirani u uniforme crnogorske policije, zauzeti zgradu Skupštine, ispred koje je radikalna opozicija planirala da održi miting protiv 'namještenih izbora'. Ova grupa je trebalo da otvori paljbu na masu, izazove haos i zauzme parlament. Nakon preuzimanja kontrole nad parlamentom, u planu je bilo hapšenje nekoliko lidera države. Druga grupa je trebalo da blokira specijalne snage Crne Gore, ne dozvoljavajući da njihove glavne snage napuste svoju bazu u jednom od dijelova glavnog grada Podgorice", piše Kommersant.

List ističe i da je grupu predvodio bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, koji je prije nekoliko godina smijenjen i penzionisan, nakon navoda o stvaranju "zločinačkog udruženja za reketiranje i ubistva".

"Po riječima specijalnog tužioca, za pripadnicima drugih grupa su raspisane potjernice, iako je moguće da su neki od njih uspjeli da napuste teritoriju Crne Gore. Među organizatorima zauzimanja parlamenta imenovao je i poznatog srpskog nacionalistu Aleksandra Sinđelića, čije izručenje Podgorica namjerava da traži od Srbije. Specijalni tužilac je takođe rekao da je on lično nadgledao cijelu operaciju neutralizovanja kriminalnog plana i da on garantuje prisustvo nepobitnih dokaza krivice", piše Kommersant.

Efekat bombe

Ruski list navodi da su senzacionalna priznanja specijalnog tužioca izazvala efekat bombe.

"Vujanović je rekao da bi realizacija plana 'dovela do najveće tragedije u Crnoj Gori nakon Drugog svjetskog rata'. Crnu Goru su željeli da pretvore u jedno anarhično i haotično društvo - naočigled cijele Evrope", objasnio je on glavni motiv pripremanog zločina.

Rukovodstvo radikalne opozicije - Demokratskog fronta, zatražilo je hitno otpuštanje specijalnog tužioca, "koji je stao na stranu režima", navode ruske novine. Međutim, kako konstatuju, teško je povjerovati u blagonaklonost Katnića prema vlasti.

"Upravo on je bio glavni inicijator talasa hapšenja u Crnoj Gori, kada je uhapšeno nekoliko pripadnika vladajuće partije, kao i bivši šef Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, takođe uključen u više rukovodstvo ove partije. Osim toga, opozicija je uoči izbora insistirala da sve povrede tokom izbornog procesa razmatra ne obično, već specijalno tužilaštvo, na čelu sa gospodinom Katnićem. I kanal Vijesti, na kojem je specijalni tužilac nastupao, žestoki je kritičar vlasti. Stoga, ako su prvi izvještaji o spriječenom zauzimanju parlamenta mogli da izazovu određenu skepsu u Crnoj Gori, otkrića popularnog u Crnoj Gori specijalnog tužioca dala su im odgovarajuću uvjerenost", zaključuje Kommersant.