VIJESTI

Vratiti povjerenje javnosti u pravosuđe BiH!

Iz Vijeća Evrope poručili za “Avaz”

A. DUČIĆ

24.10.2016

Kompleksnost četiri pravosudna sistema u BiH i prijetnje nezavisnosti pravosuđa, stvari su koje utječu na efikasnost pravosuđa u cjelini, rečeno je “Avazu” u sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu.

Ističu da uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH mora biti ojačana jer igra ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u kompletno bh. pravosuđe.

- Koraci koji se moraju poduzeti odnose se na poboljšanje profesionalizma, integriteta i odgovornosti sudija i tužilaca. Također raspoloživa sredstva se moraju trošiti na više pouzdan način, te efikasnije, nego kako je to sada slučaj fragmentiranim budžetskim planiranjem. Više detalja sadržano je u izvještaju Grupe zemalja Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO)  - rečeno nam je u ovoj instituciji.

Ističu da se se pravosudni sistem u BiH možda može nositi s krivičnim predmetima, dok i dalje ima zaostataka što se tiče građanskih i privrednih predmeta.

Budući da je GRECO, također, objavio izvještaj u kojem se navodi da nismo proveli mjere vezane za finansiranje političkih stranaka, zatražili smo komentar

- Zabrinuti smo što više od pet godina od usvajanja tog izvještaja, velika većina mjera još uvijek nije implementirana na zadovoljavajući način. GRECO je je to tako i ocijenio, te je u kontaktu s bh. vlastima. Očekujemo da se ove mjere poduzmu najkasnije do 30. aprila 2017. Zbog toga je generalni sekretar Vijeća Evrope Torborn Jagland ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku uputio pismo u kojem se izražava da se moraju poduzeti odgovarajući koraci kako bi se ove mjere implementirale.

Nadalje, BiH još nije implementirala presudu “Sejdić – Finci”. Prošlo je sedam godina od njenog donošenja, a ona je u međuvremenu poprimila dimenziju riješavanja nacionalnih pitanja u našoj državi.

- Provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu je zakonska obaveza za članice Vijeća Europe. To se naravno odnosi i na presudu u slučaju “Sejdić i Finci”. Stav Komiteta ministara, izvršnog tijela Vijeća Evrope, je da je potrebno da se svi politički lidere u Bosni i Hercegovini uključe u konstruktivan dijalog i dogovore rješenje za izvršenje ove presude.

Svi građani BiH, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, moraju imati pravo da se kandidiraju na izborima – kazali su u Vijeću Evrope.

Navode, pak, da su zadovoljni predsjedavanjem BiH Vijećem Evrope u proteklom periodu.

- Po prvi put od svog ulaska u organizaciju 2002. godine, BiH je preuzela predsjedavanje Komitetom ministara u periodu od maja do novembra 2015. Godine Mnogi posmatrači su pozitivno impresionirani načinom kojim je BiH ispunila izazove predsjedavanjem najšire pan-evropske organizacije.

Vlasti su odabrali relevantne prioritete kao što je borba protiv radikalizacije koja vodi do terorizma, zatim promociji ženskih prava ili interkulturni dijalog. Njihove aktivnosti vodili su konkretnim i pozitivnim rezultatima u ovim područjima. Kroz svoje predsjedavanje BiH je pokazala da je razvila institucionalne kapacitete. I na to može biti ponosna – navode iz Vijeća Evrope.

 

 

A. DUČIĆ