VIJESTI

Vlada FBiH nudi Amerikancima koncesiju za objekte duž Koridora

"Avaz" saznaje Ambasada SAD obaviještena o planovima za dodjelu

T. LAZOVIĆ

24.10.2016

Vlada Federacije BiH obavijestila je Američku ambasadu u Sarajevu da planira pod koncesiju dati pravo na gradnju benzinskih pumpa, motela, prodavnica i drugih objekata duž autoputa na Koridoru 5C, saznaje "Dnevni avaz". 

Obavještenje je krajem prošlog mjeseca upućeno, kako saznajemo, s namjerom da se američke kompanije uključe u proces dodjele vrijedne koncesije na autoputu. 

Izvor prihoda

Do sada je sagrađeno nešto više od 100 kilometara, odnosno manje od jedne trećine, a uslužni objekti gradit će se cijelom dužinom i mogu biti vrlo pouzdan i profitabilan izvor prihoda. 

Projekt gradnje objekata dužinom Koridora u skladu s domaćim zakonskim propisima, objavljen je nakon toga u zvaničnoj bazi podataka američkog Stejt departmenta, koja američkim kompanijama sugerira investicije i poslove za koje bi mogle biti zainteresirane. 

U obavještenju se navodi da još nije jasno kolika je vrijednost koja će biti data pod koncesiju, ali se ističe da je riječ o milionskom projektu. Nisu, također, navedeni ni detalji pod kojim će uvjetima koncesija biti data.

Bez detalja

- Sve zainteresirane kompanije mogu se javiti Ekonomskom odjelu Američke ambasade u Sarajevu - navodi se u pojašnjenju obavijesti objavljene u bazi podataka.  

faksimil-koncesija-koridor-5c

Faksimil obavještenja u bazi podataka Stejt departmenta

Na zvaničnoj internetskoj stranici Javnog preduzeća „Autoceste FBiH“ nije objavljeno da postoji tender ili javni poziv za dodjelu ove vrste koncesije. U istoj bazi podataka je i poziv Vlade FBiH za kupovinu naftnih terminala u Federaciji, također upućen američkim kompanijama.  

"Autoceste" daju 30.000 KM za promotivne filmove

Dok se priprema dodjela koncesije, prema svemu sudeći, stranim kompanijama za vrijedan posao gradnje i korištenja objekata duž cijelog Koridora, "Autoceste FBiH" raspisuju nabavku "promotivnih, propagandnih i informativnih filmova i videofilmova", za šta je predviđen iznos od 30.000 KM. Taj će novac po konkurentskom postupku biti dodijeljen najjeftinijem ponuđaču.