VIJESTI

Ministarstvo odbrane BiH o formiranju nove obavještajne službe

Nakon medijskih natpisa stiglo i zvanično saopćenje

Redakcija

24.10.2016

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Ministarstvo odbrane BiH pripremilo nove izmjene i dopune Zakona o odbrani kojim se predlaže formiranje nove obavještajne agencije koja bi pratila civle, danas je iz ovog Ministarstva stiglo saopćenje za javnost.

Tako iz Ministarstva potvrđuju da je u Programa rada za 2016. godinu, planirana aktivnosti na pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani te da je taj zadatak dodijeljen Sektoru za obavještajno-bezbjednosne poslove, jer se radi o izmjenama i dopunama člana 9. koji tretira pitanje vojnoobavještajnih poslova.

- Cilj ovog zadatka je da, imajući u vidu skoro svakodnevno povećanje obima sigurnosnih izazova i prijetnji po općtu bezbjednost građana, a time i pripadnika OS BiH, kao i sredstava i opreme kojom oni raspolažu, se kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva i praksa u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojno-obavještajnog roda OS BiH i Sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove MO BiH, kao i spremnosti da preduprijede ili odgovore na navedene prijetnje i izazove - navodi se iz Ministarstva.

Dalje se navodi da bi se u skladu sa procjenama i zaključcima koji bi proizašli iz sveobuhvatnog sagledavanja dosadašnjih iskustava sagledala postojeća formulacija i definicije vojno-obavještajnih poslova u Zakonu o odbrani, a potom iste, ukoliko se to pokaže opravdanim učiniti preciznijim, određenijim, ali i terminološki uskladiti sa trenutnom stručnom terminologijom koja se koristi u toj vrsti poslova.

- Na taj način bi se eventualna nerazumijevanja ili različita tumačenja izbjegla ili svela na manju mjeru - ističe se u saopćenju.

Kako kažu ova aktivnost se sprovodi u potpunosti u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i Uputstvom o proceduri izrade dokumenata sistema odbrane u MO i OS BiH.

- O navedenoj namjeri Ministarstvo odbrane je upoznalo: Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost; Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH za nadzor OSA BiH; Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH; NATO štab u Sarajevu; OSCE misiju u BiH - kažu u Ministarstvu.

Ističe se da je sa ciljem pripreme Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani formirana je radna grupa u koju su uključeni stručnjaci u toj oblasti. 

- Radna grupa je neprečišćeni tekst prednacrta razmatrala dana 18.10. i on je objavljen na intranet stranici MO BiH i dostupan za raspravu unutar MO i OS BiH. Isti tekst prednacrta je dostavljen i svim vanjskim učesnicima. Plan je da se do kraja novembra 2016. završi nacrt koji bi se nastavio pravno i nomotehnički usaglasiti za daljnje procedure razmatranja u Ministarstvu odbrane, a potom i na Savjetu ministara. Tada će biti i javno objavljen na web stranici Ministarstva odbrane - navode iz Ministarstva.

Na kraju saopćenja se navodi da "prvom neprečišćenom tekstu kojeg je radna grupa razmatrala i objavila na intranet stranici MO nema niti riječi o novoj agenciji, niti riječi o nadležnostima vojno-obavještajnog roda u praćenju civila, niti riječi o proširenju nadležnosti vojnoobavještajne službe izvan kasarni, niti riječi o oduzimanju nadležnosti Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, promjenama ili derogiranju Zakona o OSA ili Zakona o zaštiti tajnih podataka i slično."