BIH

Istražujemo| Vrijednost imovine koju je država oduzela od kriminalaca

Rekordna godina po izricanju i provedbi sudskih odluka

A. DUČIĆ

24.10.2016

U Federaciji BiH u prvih devet mjeseci ove godine sudovi su naložili oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelima u iznosu većem od 16 miliona KM, saznaje "Dnevni avaz". 

Na osnovu sudskih odluka oduzeto je 15 stanova, tri apartmana, deset stambenih objekata, pet poslovnih prostora, dvije garaže i 20 parcela zemljišta. Također, blokirano je 20 računa s ukupnim iznosom od 1,06 miliona KM.

Osam predmeta

Kako nam je potvrđeno, riječ je o rekordnom iznosu oduzimanja nelegalno stečene imovine, s obzirom na to da je od 2003. do 2015. godine na osnovu sudskih odluka oduzeta imovina u ukupnom iznosu od 15 miliona KM. Prema ovoj računici, iznos imovine oduzete u prvih devet mjeseci 2016. viši je nego u proteklih 12 godina!

grafika-kriminal

Prema saznanjima "Avaza", najviše sudskih odluka o blokiranju imovine za koju se sumnja da je stečena kriminalom doneseno je u Sarajevu. Tako je u ovoj godini na osnovu zahtjeva Kantonalnog tužilaštva, između ostalih, blokirana imovina za osumnjičene osobe u predmetima "Bosnalijek", "Farmaceutski fakultet" i "Holiday Inn". Ukupno je blokirana imovina osumnjičenim osobama u osam sudskih procesa koji se vode u Sarajevu. 

U predmetu "Željeznice FBiH", koji se vodi protiv bivšeg direktora ove kompanije Narcisa Džumhura i još sedam osoba te jednog preduzeća, prema sudskom rješenju, u čijem je posjedu "Avaz", sud je privremeno zabranio raspolaganje stambenim i poslovnim objektima, stanovima, dvorištima, šumskim površinama, njivama.

- Ovo je prijelomna godina kada je riječ o implementaciji Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine. Pokrenute su brojne aktivnosti. Obučeno je 400 ljudi iz raznih institucija. Obučeno je 400 policajaca, tužilaca, sudija, državnih službenika iz Finansijske policije, Porezne uprave, Agencije za bankarstvo, Registra i Komisije za vrijednosne papire, Sudske policije FBiH. Pokrenuta je ozbiljna priča – kaže direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo.

Zategnuti lanac

On je istakao da su sudske zabrane izricane ne samo u Sarajevu nego i u Bihaću, Travniku, Tuzli i Zenici.

- Stvaraju se pretpostavke za jedan zategnuti lanac, koji od početka saznanja za krivična djela seže do same presude te odluke o oduzimanju imovine - poručio je on.

Višemilionska imovina zločinačke organizacije Zijada Turkovića

turkovic-optuznica1

Turković: Predvodio organizaciju  

Presude, koje su sastavni dio statistike o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima, odnose se, između ostalog, i na zločinačku organizaciju Zijada Turkovića, osuđenu na ukupno 95 godina zatvora, te na Tasima Kučevića i njegovu grupu, osuđenu za trgovinu ljudima i prostituciju.

U presudi protiv Turkovića i ostalih sud je naložio oduzimanje imovine u višemilionskom iznosu, a ona se odnosi na objekt "Bell Amy", stanove u Sarajevu, apartman na Vlašiću, polovine vlasništva kuće. Također, oduzeto je i 47.766 KM, koliko se nalazilo na računu Turkovićeve supruge Šejle Jugo. U slučaju Kučevića i ostalih, ukupno oduzeta nezakonita imovinska korist iznosila je 286.440 KM.

Konfiskacija u prvih devet mjeseci ove godine

  • 15 stanova
  • 3 apartmana
  • 10 stambenih objekata
  • 5 poslovnih prostora
  • 2 garaže 
  • 20 parcela zemljišta 
  • 20 računa na kojima je bio milion KM blokirano