VIJESTI

Ani Babić dodijeljeno prestižno priznanje za mir i humanost “Flame of Peace”

Predsjedateljici Skupštine KS na svečanom prijemu u Austriji

Redakcija

24.10.2016

Predsjedateljici Skupštine KS Ani Babić dodijeljeno prestižno priznanje za mir i humanost “Flame of Peace”. Godišnji prijem koji se tradicionalno organizira u Schönbrunn palači, jednom od najvažnijih kulturnih spomenika Austrije, i ove godine ugostio je brojne predstavnike diplomatskog kora, mirovne aktiviste i druge istaknute ličnosti te organizacije koje djeluju na promicanju mira. Velika čast ne samo da bude među zvanicama nego i da primi  prestižno priznanje za mir i humanost “Flame of Peace”  pripala je i predsjedateljici Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić.

To je nagrada koju dodjeljuje austrijska neprofitna organizacija "Asocijacija za promociju mira", a koja promovira mir u svijetu.

- Mir je najdragocjenija potreba čovječanstva. Mir nije privilegija, već pravo svakog pojedinca. Naše neposredno ratno iskustvo treba biti polazna točka za stvaranje uvjeta za miran i siguran život. Ukoliko iskreno vjerujemo da je nenasilje temelj svakog društva, onda smo dužni tu vrijednost i njegovati. Zagovarati pravedniji i humaniji život - zadaća je svakog od nas -riječi su kojima je Babić otvorila svoj govor.

Osvrnula se i na dobre odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije.

- Naše države imaju zajedničku povijest, a posebno grad Sarajevo u kojem se i danas mogu prepoznati tragovi vaše kulture. Ako kažem da su naše dvije države prijateljske sigurno neću pogriješiti, jer je naš odnos uvijek bio protkan međusobnim uvažavanjem, podrškom i neposrednom komunikacijom što je mnogo više od službenih i formalnih odnosa kakvi obično vladaju među državama u svijetu. U najtežim vremenima opsade Sarajeva tokom proteklog rata i agresije na BiH, Vaša podrška nam je mnogo značila kako tada, tako i danas, kad je naša zemlja na putu pristupanja euroatlantskim integracijama - istakla je između ostalog Babić.

Asocijaciju koja dodjeljuje ovo priznanje osnovala je Herta Margarete Habsburg-Lothringen, poznata je od ranije po svom angažmanu u promoviranju mira i humanosti, u suradnji sa Sandor von Habsburg Lothringenom  u januaru 2007. godine. Od 2008. godine nagrade se dodjeljuju istaknutim političarima, diplomatama, predstavnicima medija i aktivistima mira.