LIFESTYLE

Jevrejka koju je Hitler godinama volio slomila mu je srce i odredila tok historije

Prva ljubav njemačkog diktatora bila je Stefani Ajzak

Redakcija

24.10.2016

Adolf Hitler, iako je smatran za najokrutniju ličnost u historiji, znao je da voli, prenosi "24sata". Hitlerova prva ljubav bila je Stefani Ajzak, Jevrejka iz Austrije. Bila je to ljubav na prvi pogled koja mu je slomila srce.

Hitler je, kao tinejdžer, provodio dane u Austriji gdje se zaljubio u visoku, mršavu ljepoticu. Ljubav na prvi pogled je njemačkog diktatora držala čak četiri godine, ali nikada nije skupio hrabrost da mladoj Stefani izjavi ljubav. Smatra se da je u nekoliko navrata pravio planove kako da je kidnapuje. Od svoje 16 do 20 godine, Hitler je gajio osjećanja samo prema njoj.

- Njene oči su bile prelijepe - svjetle i krupne. Bila je izuzetno lijepo obučena i njen stav ukazivao je na to da dolazi iz dobrostojeće porodice - napisao je Kubizek, Hitlerov prijatelj iz djetinjstva, u svojoj knjizi "Mladi Hitler kojeg poznajem".

Jednom prilikom je Stefani bacila cvijet prema Hitleru. Autor knjige kaže da nikada nije vidio toliku sreću kod svog prijatelja.

Da se mlada Jevrejka, nekim slučajem, zaljubila u Hitlera, možda bi zamjenila mjesto slavne Eve Braun, i nju bi dočekala tragična sudbina, a možda bi cijeli Hitlerov život, kao i veliki dio historije, krenuo drugačijim tokom.

Međutim, Ajzak se udala za mladog oficira u Beču, dobila prezime koje nije jevrejsko i nadživjela Drugi svjetski rat, neznajući da je jedan od najokrutnijih ljudi u historiji, gajio osjećanja prema njoj.

Smatra se da Hitler nikada nije ni saznao da je Stefani bila Jevrejka.