VIJESTI

Još jedna neizvjesna zima porodice Husejnović: Hljeba, odjeće i ogrijeva potrebno im za prezimljavanje

Nerješeni dugogodišnji egzistencijalni problemi

E.Sk

24.10.2016

Pred petočlanom porodicom Husejnović iz Donje Dobošnice, koja je privremeni smještaj pronašla u Puračiću kod Lukavca, još je jedna neizvijesna zima. Potrebno im je svega, a najviše hljeba, odjeće i ogrijeva...

- Nije prvi put da se obraćamo dobrim ljudima za pomoć. Pomagali su nam u prošlosti, molimo da nam pomognu opet, jer smo ponovno stejrani uz zid. Oboje smo nezaposleni, plućni bolesnici, a imamo troje djece koje školujemo. Jedini sigurni izvor prihoda je dječiji doplatak u iznosu od 120 KM – govore Senada i Muhamed Husejnović, koji imaju sinove Mirzu i Kemala te kćerku Almu.

- Svi su odlični učenici. Ali, u školu ih šaljem sa flašom obične vode. Nemamo da im damo ni za sendvič. Kada dobiju čips to je za njih praznik – govori Senada.

Najstariji sin Mirza narednog proljeća okončat će osnovno obrazovanje. U srednju školu, vjerovatno, neće ići, jer njegovi roditelji nemaju novca.

-Mi od posla ne bježimo, ali jednostavno kriza je kod svakog i svako sebi radi. Išao sam po građevini, kopao kanale, obrađivao zemljište... Ničeg me nije sramota, ali posla nema pa nema – priča Muhamed.

Noseći šporet, Muhamed je nedavno ozlijedio ruku. Pošto nisu zdravstveno osigurani i pošto nemaju zdravstvene markice, liječenje će morati platiti u punom iznosu.

- Već sam platio 35 KM, a koliko će mi još trebati niko ne zna. Dolazi zima i zaista se brinem, više nego ikada prije, kako ćemo preživjeti. Treba nam hljeba, odjeće za djecu i ogrijeva. To je osnovno – kaže Muhamed.

Porodična kuća Husejnovića u Donjoj Dobošnici 2014. godine bila je na udaru klizišta. Od tada žive u Puračiću kod Fuada Salkića, koji im je ustupio stambeni prostor. Komšije su ih dobro prihvatile, pomažu im koliko mogu, ali...

- Komšinica pomuze kravu i donesu mlijeko za moju djecu. Neko donese hrane, neko odjeće. Njima smo beskrajno zahvalni. Međutim, više smo gladni nego siti. Sinoć smo večerali krompir, koji sam skuhala u običnoj vodi. Gledam u djecu, suzdržavam se da ne plačem, a srce mi se cijepa – govori kroz suze Senada Husejnović.

Ukoliko želite pomoći porodici Husejnović, njihov kontakt broj telefona je 062 356 209.