SARAJEVO

Sarajevski osnovci u akciji pošumljavanja Trebevića

U organizaciji Planinarskog saveza KS

Fena

24.10.2016

Učenici sarajevske Osnovne škole "Vladislav Skarić" će danas na Trebeviću zasaditi četinarske sadnice u okviru akcije pošumljavanja Trebevića.

- U organizaciji Planinarskog saveza Kantona Sarajevo 40 učenika će biti u akciji pošumljavanja Trebevića ispod lokaliteta Vidikovac - izjavio je za Fenu potpredsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo Selver Ajrulahi.

Pošumljavanje se realizira u saradnji s Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja a u okviru projekta Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo.

Današnja akcija pošumljavanja počinje u 11 sati.

Trebević, ponovo vraća stari sjaj, nakon što je zbog ratne devastacije bio nepristupačan za izletnike. Novi ugostiteljsko-rekreativni sadržaji ga oživljavaju, markirane planinarske staze privlače brojne ljubitelje prirode, a rekonstrukcija žičare značit će potpuni povratak izletnika i turista planini s koje se najljepše vidi glavni grad BiH.

S vrha Trebevića (1.629 metara nadmorske visine) pruža se pogled na Igman, Bjelašnicu, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, a posebno lijep pogled je na Sarajevo.