REGION

Dikić se plaši albanskih terorista u zatvoru: Ne osjeća se sigurno, tvrdi i da je protiv četničkih grupacija

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije posjetio uhapšene u Crnoj Gori

Redakcija

23.10.2016

Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je sa još 19 srbijanskih državljana uhapšen 15. oktobra zbog sumnje da je planirao napad na državne institucije Crne Gore tokom izborne noći, tvrdi da je protiv četničkih grupacija i da se ne osjeća sigurno zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista.

Istakao je i da ga je uniformisana i zatvorska policija u Crnoj Gori tretirala profesionalno, ali ne i njihove kolege u civilu, saopćio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković, koji je posjetio osumnjičene u pritvoru.

Kako je rekao tokom posjete je razgovarao sa 13 pritvorenih, dok mu nije omogućen razgovor sa pritvorenikom A.A, zbog čega će, kako je istakao, zatražiti ponovnu posjetu pritvoru.

Predsjednik Savjeta je kazao da su osumnjičeni potvrdili da tokom salušanja nije bilo pritisaka od strane policije, kao ni prekoračenja ovlaštenja, ili drugog neprofesionalnog ponašanja.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić kazao je Zekoviću da nema primjedbi na postupanje uniformisane i zatvorske policije, za razliku od njihovih kolega u civilu.

- Pojasnio je da mu je prilikom lišavanja slobode, pošto je vezan, službenik u civilu, oko 52-53 godine, sjede kose, visine 185 do 190 centimetara, navodno više puta rekao "Hoćeš li da te zalijepim". Kaže da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je primjedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari, ali ih, na interesovanje Savjeta, nije unio u isti već je čak, i pored navodnih primjedbi, isti potpisao - istakao je Zeković.

Dikić tvrdi i da su mu podmetnuti telefon i ključevi prije hapšenja.

- Taj telefon je, prema navodima, dobio ispred "Delta sitija" neposredno pred hapšenje a ključeve je u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja motornog vozila nakog čega je uslijedilo momentalno hapšenje - objasnio je Zeković.

Bivši komandant Žandarmerije je rekao da "poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako vjerovatno izbjegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje”.

Dikić je tražio da mu se uradi detaljan telefonski listing i omogući poligrafsko testiranje.

- Ističe da je protiv četničkih grupacija, a "kamoli da se dovodi u vezu sa njima". Naglašava da je aktivan u Patriotskom pokretu Srbije i da se ne osjeća sgurno te da mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista. Dodatno, tvrdi da mu se u istražnom zatvoru ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju. Predstavniku Savjeta je saopštio da je osoba sa invaliditetom i da boluje od karcinoma - poručio je Zeković.