NOGOMET

Zajko Zeba: Znam kako je živjeti od samo nekoliko stotina maraka

Poznati nogometaš otvorio dušu

M. CVIKO

24.10.2016

Zajko Zeba još je, prema mišljenju mnogih, najbolji igrač nogometne Premijer lige BiH. 

Uz ovu titulu, uz njega se veže i ona, doduše nezvanična, da je i najskuplji. A zbog toga što je najskuplji, svojevremeno je raskinuo ugovor sa Željezničarom, kojem je, navodno, bilo preskupo da ga plaća. 

Radni staž

- Pa, ne znam jesam li najskuplji, a ako i jesam, nisam sam sebi dao tu titulu. Nikada nisam insistirao na tome da imam najvišu plaću. Nisam čak ni mnogo pregovarao s klubovima o novcu. Uostalom, postoje neki klubovi koji su mi ostali dužni, a da sam htio obećani novac, mogao sam ga dobiti, naprimjer na sudu, ali to mi nikada nije padalo na pamet. Sa svim klubovima u kojima sam igrao, ostao sam u dobrim odnosima - govori nam Zeba, koji bi upravo ovih dana trebao potpisati ugovor za novi-stari klub.

zajko-zeba-04-ss

Sam kaže da mu je ostalo još barem dvije-tri godine profesionalnog igranja nogometa. Pune su mu 33, a profesionalac je već 15 godina.  

- Nemam ni pola godina upisanih u radni staž. Jednostavno, klubovi su funkcionirali tako da im je osiguranje igrača bila posljednja stvar. Sada se to polako mijenja. Vjerujem da ću, kad završim igračku karijeru, ipak uspjeti da zaradim penziju - govori Zeba kroz gorki, ali ipak osmijeh...

U svojoj karijeri, osim u BiH, igrao je i u Makedoniji, Sloveniji, Rusiji, Hrvatskoj. Prošao je, valjda, sve što se može proći u životu jednog nogometaša i sada djeluje kao neko ko veoma dobro vlada sobom, ali i onim što ga okružuje. 

- Prošao sam stvarno pola svijeta. Najbolje sam zarađivao u Rusiji, gdje sam bio četiri godine. To se ne može porediti s onim za šta sam igrao u BiH. Sve je bilo na vrijeme, svi troškovi plaćeni. Ipak, igrački, nekako mi je najbolje bilo u Sloveniji, u Mariboru. Maribor je prelijep grad, veoma je sličan Sarajevu, ali prije svega mentalitetom svojih stanovnika. Vole nogomet, klub, igrali smo velike utakmice, izbacili jedan Viljareal. U Ljubljani, u Olimpiji, nije mi bilo ni blizu tako, a začudio me je i animozitet ta dva grada - objašnjava Zajko.

A ta prava mala neprijateljstva između gradova osjetio je i u Splitu, u kojem ne vole Zagreb, a nešto slično i u Tuzli prema Sarajevu. 

zajko-zeba-dvije-i-pol-godine-u-splitu-112358-94352-big

- Kada sam dolazio u Slobodu, najviše sam se bojao kako će me prihvatiti, jer su Tuzlaci nekako naoštreni na Sarajlije. Osim toga, igrao sam u Želji, a navijači Slobode baš su ljuti na željovce. No, nikakvih problema nisam imao. U klubu su me poštovali, a navijači su me, zaista, cijenili. Bio sam kapiten, to, valjda, dovoljno govori. No, učestvovao sam u nekoliko rasprava o "mržnji" Tuzle prema Sarajevu. Valjda ljudi misle da se u glavnom gradu bolje i lakše živi nego u manjim sredinama. Neke sam pokušao uvjeriti da je to daleko od istine i da je u Sarajevu život prilično skuplji, a onda i suroviji nego, naprimjer, u Tuzli - govori Zeba,

Bolja polovina

Oni koji ga poznaju, pa čak i njegovi prijatelji, veoma su se začudili kada je napustio sjajno plaćen posao u Rusiji i vratio se u BiH. Naprosto je nevjerovatno da neko ostavi "hiljade i hiljade", jer nije mogao da sjedi na klupi i trpi trenerove egzibicije. 

- Rekao sam da mi novac nikada nije bio prioritet. Znam šta je živjeti od nekoliko stotina maraka i nije mi problem zaraditi dovoljno za život bez obzira na to gdje igram ili radim nešto drugo. Moji roditelji žive od očeve penzije, moja braća su tu i znam kako im je. U Rusiji sam, opet, vidio kako žive oni koji imaju sve, ali njih je tako malo, i oni koji nemaju ništa. Tamo nema sredine. A i Bosna mi polako počinje ličiti na to - iskren je Zeba. 

Zajko je već 12 godina u braku sa svojom Samirom. Srednjoškolska ljubav krunisana je vjenčanjem. Izuzetno je zadovoljan i ponosan što su još zajedno i što se, kako sam kaže, "nikada nisu ni sporječkali, a kamoli posvađali". 

- Zaista je tako. U Samiri sam stekao i najboljeg prijatelja i nikada nismo imali problem a da ga nismo zajedno riješili. Bila mi je velika podrška u karijeri, jer igrajući u Rusiji, Makedoniji, teško da bih mogao sam izdržati život nogometaša. Imamo maksimalno povjerenje jedno u drugo i zaista je, ono što se kaže, "moja bolja polovina" - ističe Zeba. 

A kada je igrao u Mariboru, dobio je poziv tadašnjeg selektora Slovenije Brane Oblaka da igra za reprezentaciju te države, a samo dan poslije i poziv tadašnjeg selektora BiH Blaža Sliškovića. Neko bi se i zamislio, ali ne i Zajko Zeba...

zajko-naslovna

- Ma naravno da nisam razmišljao ni sekunde. Kako bih ja, Sarajlija, Bosanac, mogao igrati za neku drugu državu, Sloveniju ili bilo koju drugu? Možda bi mi sve bilo mnogo isplativije, možda bih imao više novca, ali to ne bih bio ja. Da pravo kažem, ja nikada nisam mislio da ću živjeti od nogometa. Naravno da sam trenirao, maštao da postanem igrač Želje, da postignem gol i okrenem se ka jugu na Grbavici, da igram za reprezentaciju, ali nikada sebi nisam stavljao to kao životni imperativ. Trudio se jesam, ali nisam dozvoljavao da mi to bude pretežak teret - govori Zajko.    

Tako je propustio ne samo dres Slovenije nego i moguće rješavanje svih egzistencijalnih problema, ali i velikih transfera. 

- Možda jesam, ali ne žalim. Nikada me niko nije "gurao" i moguće je da bi mi u životu bilo lakše, ali nisam to želio. Jednostavno je tako - odlučan je Zeba. 

Epizode u Hercegovini 

Zajko je imao epizode i u Hercegovini, i to dvije, jednu u Brotnju iz Čitluka, a jednu u Zrinjskom. Na obje je ponosan, pogotovo na onu mostarsku. 

- U Mostaru mi je bilo odlično. Zrinjski je te godine osvojio svoju prvu titulu šampiona i slavlje je bilo veliko. 

Pričalo se kako je imao loš odnos s Amarom Osimom, koji ga je nekada trenirao u Željezničaru. Navodno je to i razlog što je otišao iz Sarajeva u Split, a poslije u Sloveniju, Makedoniju. Zeba to ne vidi tako. 

- Ne bih rekao da smo imali loš odnos. Amar Osim je specifičan čovjek i privatno, ali i kao trener. I ja sam ga tako prihvatio. Uostalom, i ja, kao i on, ne trpim da mi se neko "penje na glavu" i odmah reagiram. Zbog toga sam i pravio mnoge zaokrete u karijeri. Kada se vidimo, lijepo se pozdravimo, čak se i izljubimo - kaže Zajko Zeba. 

Bio zvijezda za Džeku 

86f6abe8877f4019618719707dd273d8

U karijeri je igrao sa mnogim zvijezdama. Ističe Barbareza, Salihamidžića, Baljića, Bolića. No, interesantno je da je igrao s Edinom Džekom na početku njegove karijere. Nije to bio sadašnji Džeko, a prva zvijezda ekipe tada je bio Zeba. 

- Ma, on je tad bio još dječak. Naravno, pokazivao je talent, ali niko nije mogao naslutiti da će postati vrhunski svjetski igrač. Sada neki govore kako je Željo olako prodao Džeku za 50.000 maraka, ali je to tada bio neki drugi Džeko, a njegov ugovor o prodaji vjerovatno je najbolji u historiji kluba. Džeko je svojim transferima najveći donator Želje ikada, jer ima procent od svakog njegovog transfera - kaže Zeba.

Nemam profil na Facebooku

Zajko Zeba jedan je od rijetkih, ako ne i jedini nogometaš koji nema profil na Facebooku. 

- Jednostavno, ne želim da se opterećujem time, jer sam shvatio da bih tako dao priliku mnogima da komentiraju, postavljaju pitanja, a ne želim da se raspravljam sa znanim i neznanim. 

Opet, preko Facebooka se može kontaktirati sa prijateljima širom svijeta pa se možda i predomislim. Ali, to kad završim karijeru - kaže Zajko.   

Igrao za 11 klubova u 6 država 

U svojoj prebogatoj karijeri Zajko Zeba nastupao je za 11 klubova u šest država. U BiH je igra za Željezničar, Olimpic, Brotnjo, Zrinjski i Slobodu, u Hrvatskoj za Split, u Sloveniji za Maribor i Olimpiju, u Rusiji za Kamaz i Alaniju i u Makedoniju za Škendiju. 

Za reprezentaciju BiH odigrao je 5 utakmica.