BIH

Vukota Govedarica: Dolaze bolji dani za SDS

Održana Izborna skupština u Banjoj Luci

G. DAKIĆ

23.10.2016

U banjalučkom hotelu "Bosna" održana je Izborna skupština Srpske demokratske stranke (SDS) na kojoj je potpredsjednik ove stranke Vukota Govedarica izabran za novog predsjednika. Skupštini je prisustvovalo 349 delegata, a glasanje za novog predsjednika obavljeno je tajno.

Na početku skupštine delegatima se obratio donedavni predsjednik SDS-a Mladen Bosić koji je podnio ostavku na ovu funkciju nakon debakla SDS-a na lokalnim izborima.Nakon toga, Glavni odbor SDS-a je 15. oktobra, a na prijedlog Predsjedništva donio jednoglasnu odluku da za predsjednika stranke predloži Vukotu Govedaricu. 

On je nakon imenovanja izjavio novinarima u Banjoj Luci da je "ovo poseban dan za SDS i da toj stranci dolaze bolji dani“.

- Nadam se da ću biti dostojan funkcije, jer je čast biti na čelu ove političke državotnorne organizacije u RS-u, ali sam svjestan i odgovornosti - rekao je Govedarica koji je kao jedan od osnovnih zadataka SDS-a naveo je međugeneracijsku saradnju.

- U tome su nam potrebni stari politički vukovi, ali isto tako ćemo morati posvetiti pažnju mladim kadrovima – istakao je novoizabrani predsjednik SDS-a. 

Ističući da je RS-u potreban jak SDS, nije želio da komentira nedolazak Ognjena Tadića na današnju Skupštinu te stranke, kazavši kako je Mićo Mićić odsutan zbog puta.

Govedarica je izabran za predsjednika SDS-a, nakon što je Mladen Bosić podnio ostavku, preuzevši odgovorost za loše rezultate na lokalnim izborima.

Bosić je ocijenio da protekli izbori nisu srazmjerni uloženom trudu već da je nezadovoljavajući rezultat posljedica dizanja tenzija po osnovu odluka Ustavnog suda BiH i referenduma koji je održan sedam dana pred izbore, te dodao da je to "klasična politička manipulacija uz učešće čak i faktora izvan Srpske i BiH".

Mladen Bosić je na čelo SDS-a došao poslije opštih izbora 2006. godine, kada je zbog loših izbornih rezultata sa te funkcije smijenjen Dragan Čavić. Bosić je tada podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika.

Za lidera stranke Bosić je reizabran u maju prošle godine, kada je na unutarstranačkim izborima pobijedio Miću Mićića.