BIH

Policija provjerava i nabavku vodokotlića u "Željeznicama FBiH"

MUP KS radi po prijavi čelnika Sindikata mašinovođa FBiH

M. AŠČIĆ

23.10.2016

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) započelo je prije nekoliko dana provjere navoda iz krivične prijave koju su čelnici Sindikata mašinovođa FBiH prije dvije godine podnijeli protiv bivših i aktuelnih rukovodilaca u “Željeznicama FBiH” (ŽFBiH), saznaje “Dnevni avaz”. Provjere se vrše po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajeva. 

Zloupotreba položaja

Ovu informaciju potvrdila nam je i Azra Bavčić, portparol Tužilaštva. Provjere se odnose na moguću zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjeljivanja poslova na adaptaciji i sanaciji staničnih zgrada i perona, među kojima je obnova trga na stanci u Čapljini. Radovi su koštali 570.000 KM, a dodijeljeni su firmi “Bumat” iz Čapljine.

- Formiran je predmet koji je u fazi provjera navoda iz prijave - rekla nam je Bavčić.

Krivična prijava se odnosi na bivšeg direktora ŽFBiH Nedžada Osmanagića te aktuelne izvršne direktore Vladu Budimira, Rešada Mandžu, a među prijavljenima je i Želmina Duraković, koja je bila zadužena za realizaciju ugovora.

Štetni ugovor

Tadašnji ugovor s “Bumatom” bio je predmet interne revizije i ocijenjen je štetnim po ovu firmu, ali to nije smetalo tadašnjoj Upravi ŽFBiH. Tako su ŽFBiH krajem 2013. godine dale prvi posao “Bumatu”, a samo za jedan isporučeni vodokotlić plaćale su i do 500 KM, za česmu 400, za nova vrata i do 4.000 KM.

Saznajemo da su u MUP-u KS već počela i saslušanja te da su iskaze dali pojedini članovi Sindikata, a izuzeta je i brojna dokumentacija. 

Brojke

screenshot-5