KOLUMNE

Opasna zona CIK-a

Komentar dana

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

23.10.2016

Jednu od faza pravne razgradnje države BiH gdje se grubim kršenjem zakona javno urušava legitimitet njenih institucija, kako svjedočimo posljednjih dana, rušitelji BiH povjerili su pojedinim članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Činjenica da su se neki članovi CIK-a toliko osilili pa su, odbijanjem prebrojavanja 2.000 glasova birača iz inozemstva poslanih prije 2. oktobra, neprosljeđivanjem žalbi Sudu BiH zbog kršenja izbornog procesa i nizom drugih postupaka, svjesno prekršili Izborni zakon, posljednji je alarm pravosuđu da što hitnije provjeri rad ove komisije.
 
Godinama se s pravom ukazivalo na neregularnost biračkih spiskova u kojima je u pojedinim općinama skoro jednak broj mrtvih i živih birača, na glasače koji su mogli glasati s dokumentima drugih država, na kupovinu i prodaju glasova, na otimanje glasova jednim da bi bili dodati drugim kandidatima na listama političkih subjekata, a da pri tome iz CIK-a nije bilo adekvatne reakcije.  

Nekolicini mladića trebalo je samo dva dana pa da pregledom biračkog spiska za Srebrenicu uoče više od 500 birača srpske nacionalnosti starijih od 80 i 90 godina. Svako ko živi u Srebrenici zna da se, bez obzira na nacionalnu pripadnost, na području te općine ne bi moglo sabrati ni stotinu osoba te starosne dobi. 

Način na koji je CIK krenuo u uskraćivanje izbornog prava bh. biračima je igranje vatrom čiji bi plamen, ne ustanu li ga gasiti institucije za provedbu zakona u zemlji, mogao spržiti i posljednji atom vjere u te institucije, a samim tim i u državu. 

Kako je CIK “ušao u opasnu zonu”, tačnije bezakonje, pitanje je za pravosudne institucije BiH. Upravo na posljednjem primjeru grubog kršenja Izbornog zakona od pojedinih članova CIK-a vidjet ćemo jesu li u tu “zonu” ušli i pojedinci u bh. pravosuđu. Još želimo vjerovati da nisu!