KOLUMNE

Na mjestu pamćenja

Ličnost dana: Jasmin Mešković

Autor:A. NUHANOVIĆ

23.10.2016

Želim zahvaliti Jasminu koji je sve ovo pokrenuo, našao prostora i snage da mlađe generacije koje nisu svjedočile zločinima i genocidu vide dijelove naše stvarnosti od 1992. do 1995. godine. Ostaje na svima nama da pomognemo ovim ljudima da iznesu taj projekt, izjavio je prekjučer reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prilikom posjete "mjestu našeg pamćenja" u Sarajevu - Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida.

Jedan od najzaslužnijih inicijatora dostojanstvenog čuvanja sjećanja na bh. ratnu historiju, kojem je reis Kavazović zahvalio je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH. Mešković je, energično i vrijedno radeći, neumorno sakupljao dio po dio krvave historije naše zemlje iz perioda 1992.-1995.

Tako je Muzej žrtava zločina i genocida pohranio potresne slike ekshumacija, silovanih i ubijenih žrtava, krvave majice, odjevne predmete iz logora, grobnica, hašku dokumentaciju. Mešković, uprkos činjenici da je često nailazio na nerazumijevanje, nije odustajao od borbe za istinu i zaštitu žrtava rata, a posebno bivših logoraša. 

Jasmin Mešković rođen je 1967. godine u Čeliću. Bio je zatočenik logora u Sremskoj Mitrovici u Srbiji 1992. godine. Na čelu je Saveza logoraša BiH od 2013. godine.