VIJESTI

RS je strateško rusko uporište

Boško Jakšić, analitičar beogradske "Politike"

Redakcija

22.10.2016

"Ruske uporišne tačke prije svega Republika Srpska za destabilizaciju BiH. A potom, vidjeli smo da su se Rusi miješali i u proteste u Makedoniji, a ove godine smo mogli čuti da su bili angažovani i tokom izbora u Crnoj Gori - rekao je za TV1 analitičar beogradske "Politike" Boško Jakšić.

Kako je istakao, u regionu su posebno podignute tenzije u posljednjih godinu dana, od poremećenih odnosa Zagreba i Beograda,  te unutrašnjih problema u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH.

- To su neuralgične tačke koje je i Zapad identifikovao prije nekoliko godina i pokazalo se da su bilu upravu. Tenzije su postale prisutnije i očiglednije kao posljedica ukrajinske krize gdje su Rusija i Zapad se za neki način bore za svoje sfere uticaja - kazao je Jakšić.

On dodaje da i Rusija i Zapad se na neki način bore za svoje sfere uticaja, pri tom ni ovom području nemaju mnogo šta da izgube, ali mogu mnogo toga da dobiju.  

Prema Jakšićevim riječima Zapadni Balkan za Rusiju od 2014. dobija strateški značaj. Od 2014. godine rusko prisustvo je savremeno, navodi on.

- Rusija koristi takozvane meke moći. osniva organizacije civilnog društva, i na taj način jača uticaj na Zapadnom Balkanu.I pri tom se oslanja na pre svega na ideje, pan-slavizma, pan-pravoslavlja, i stare veze iz vremena socijalizma - pojasnio je Jakšić. 

Na konstataciju, da Zapadne zemlje, EU i sam NATO decenijama koriste tu meku moć, i propagiraju svoje ideje direktno, ali i indirektno kroz nevladine organizacije Jakić je odgovorio da ne bi ulazio u to ko je prvi počeo, ali jasno je da jedni drigima odgovaraju, i jedni druge blokiraju.

Analitičar "Politike" je dodaoda je potpuno jasno da i Zapad vrši  pritiske za članstvo u NATO prije svega, ali da se govori o zemljama koje pretenduju da postanu dio EU i zemljama čija je strateška orjentacija ka Zapadu.