VIJESTI

AM SDA Sarajevo: Ćudić i Kojović dezavuišu javnost

Sve zbog neusvajanja dva zakona čiji su predlagači

Avaz.ba

22.10.2016

Asocijacija mladih SDA (AM SDA) Sarajevo smatra da zastupnici Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić i Predrag Kojović dezavuišu javnost, a sve zbog neusvajanja dva zakona čiji su predlagači.

Iz Asocijacije mladih SDA pojašnjavaju da je zastupnica Ćudić u skupštinsku proceduru dostavila  Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji potpuno zanemarivši procedure koje su propisane, zanemarujući Ustav Federacije BiH, te da je skoro identičan onom u Hrvatskoj, a „čak su korišteni i dijelovi zakona koji su neprimjenjivi u BiH jer nismo članica EU“.

Ističu dalje, da zakon nema fiskalnu procjenu koja je propisana prilikom donošenja svih akata, „dakle ne pravi se procjena eventualnih troškova njegovim usvajanjem“.

- Fiskalnu procjenu dužan je napraviti predlagač. Nije postojala nikakva koordinacija sa Federalnim ministarstvom zdravstva.  Ustav nalaže konsultacije za donošenje zakona koji su iz Ustavom podijeljenih nadležnosti dva nivoa vlasti. Zdravstvo je zajednička nadležnost kantona i Federacije – ističe se u saopćenju.

Također, AM SDA pojašnjava da je zastupnik Kojović išao i korak dalje,  te je u proceduri donošenja Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine, između nacrta i prijedloga Zakona izmijenio ime Zakona, a procedure jasno nalažu da se ime ne smije mijenjati, te da  i ovom zakonu nedostaje fiskalna procjena i još nekoliko suštinski bitnih odredbi koje su pogrešno formulisane ovim prijedlogom.

- AM SDA Sarajevo apsolutno podržava donošenje oba zakona. Veoma je bitno dokazati porijeklo imovine onih koji donose bitne odluke i na bitnim su pozicijama. Ipak, nama treba ozbiljan zakon koji će biti primjenjiv, a ne populistički dokument prepun grešaka – kaže se u saopćenju AM SDA Sarajevo.

Iz AM SDA podsjećaju da je Vlada KS već počela realizaciju programa u Zavodu zdravstvenog osiguranja kroz koji se refundira novac parovima koji prolaze kroz ove tretmane i to 4.000 KM za prvi i 2.000 KM za drugi pokušaj.

- Pozivamo u svakom slučaju zastupnike Naše stranke da javnost ne dezavuišu o razlozima zbog kojih zakoni nisu dobili podršku. U nekoliko su drugih primjera bili veoma konstruktivni tokom rada u Skupštini KS te se nadamo da će tako i nastaviti – kaže se u saopćenju AM SDA.