VIJESTI

Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću "Bosna prije svega" u povodu 13. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH

Konferenciji pored studenata prisustvuju i članovi porodice

Fena

22.10.2016

U povodu 13. godišnjice smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, danas je organizirana studentska konferencija "Bosna prije svega“.

Konferenciji, pored studenata, prisustvuju i članovi porodice Alije Izetbegovića, njegovi saradnici, prijatelji, predstavnici brojnih udruženja, te građani.

Uz pozdrave dobrodošlice, predsjednik Udruženja "Mladi muslimani“ Edhem Bakšić je kazao da današnji skup treba da podsjeti "da se ljudi češće sjećaju nedavne prošlosti i da razvijaju kod sebe naviku da se sjećaju zaslužnih ljudi".

Izrazio je nezadovoljstvo što bh. intelektualna sredina nije u stanju da se odupre brojnim neutemeljenim tvrdnjama u vezi političkog, društvenog i državničkog djelovanja Alije Izetbegovića,a  potom i o ulozi organizacije "Mladi muslimani“

- Današnji studenti izlagači svjedoče da buduće generacije neće biti uskraćene za saznanja o djelovanju Alije Izetbegovića, prije, u toku i poslije agresije na BiH, 1992-1995. godine – naglasio je Bakšić.

Direktor Fonda "Bošnjaci“ Šahin Kerla je istakao da je cilj konferencije poticaj mladima da iščitavaju djela rahmetli Alije Izetbegovića kako bi se upoznali o njegovim porukama, životu, radu i djelovanju.

On smatra da se često dešava da nekompetentne osobe pišu i govore o Aliji Izetbegoviću iako nisu pročitale nijedno njegovo djelo niti su za života imali tu čast da s njim sarađuju i da ga tako bolje upoznaju.

- Ovom konferencijom želimo javnosti ponuditi realnu sliku o rahmetli Aliji Izetbegoviću iz ugla mladih. Uvjeren sam da poruke iz njegovih djela mogu poslužiti svim generacijama, a prije svega mladima. Iščitavanje njegovih djela pruža cjelovit pogled na državu, politiku, vjeru i život u cjelosti - rekao je Kerla.

Direktor Muzeja "Alija Izetbegović“ Adnan Žiško kazao je da Muzej služi kao podsjetnik, ali i kao poruka budućim generacijama.

- Poruka je da za sve što vrijedi treba se boriti, ali i da sve što vrijedi nije samo vlastita stvar nego budućnost svih generacija. Sve što vrijedi na kraju ipak opstaje i nadživljava barbarstvo i divljaštvo, sve što vrijedi mora biti pravedno, pa čak i po cijenu vlastite slobode i života. Poruka je da će Bosne uvijek biti – naglasio je Žiško.

Studenti sa fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, govorit će na panel-diskusijima o životu, radu i djelovanju Alije Izetbegovića, političkoj viziji, temeljnim idejama Islamske deklaracije, te njegovom odnosu prema predstavnicima međunarodne organizacije, Amerike.

Sekretar Udruženja „Mladi Muslimani“ Anes Džunuzović je najavio da će konferencije biti održane i u drugim gradovima BiH, kao i u Turskoj, a današnja izlaganja studenata o temi „Bosna prije svega“ bit će sabrana u zborniku, koji bi javnosti trebao biti dostupan sljedeće godine.

Jednodnevnu konferenciju organizira Udruženje "Mladi muslimani“ , Fond "Bošnjaci“ i Muzej "Alija Izetbegović – 1925-2003.“.