VIJESTI

SDA reagirala na izajvu Ambasadora Austrije

Saopćenje za javnost

Redakcija

21.10.2016

Izjavu austrijskog ambasadora u BiH Martina Pammera da je Austrija, bez ikakve sumnje, za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, SDA smatra očekivanom i u duhu politike koju Republika Austrije vodi prema BiH.

SDA smatra da aktivnosti austrijske ambasade vezane za obilježavanje nacionalnog dana Austrije trebaju biti usklađene sa tom izjavom. 

- Nije u skladu sa navedenom izjavom da se obilježavanje ovog praznika, imajući u vidu specifičnost bh. prilika i kontekst koji je zvaničnicima Republike Austrije dobro poznat, pored Sarajeva planira upriličiti u Mostaru i Banjoj Luci. Očekujemo odgovor na pitanje da li je ovo samo pogrešna procjena austrijske ambasade u BiH ili zvaničan stav Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije - navodi se u saopćenju SDA.

Naglašeno je da ukoliko ima potrebe da zemlje koje imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u našoj zemlji, obilježavaju nacionalni dan i van glavnog grada BiH, onda to ne bi smjeli biti samo Mostar i Banja Luka već i ostali veći gradovi kao što su Tuzla, Zenica, Bihać, Bijeljina, Doboj i drugi.