GLOBUS

ISIL gubi Mosul, ali prijeti Evropi i Americi

Osvetnički napadi samoubica u pripremi

Redakcija

21.10.2016

Mnogi lideri terorističke organizacije Islamska država (IS) su primorani da prihvate činjenicu da bi uskoro mogli da ostanu bez svog "kalifata". 

Međutim, to ne znači da će odustati od terorističkih akcija.

Kako su za engleski list “Independent” rekli bivši pripadnici ISIL-a, koji su iz Sirije pobjegli u Tursku, lideri islamista će se koncentrisati na terorističke napade na zapadu.

U toku je ofanziva iračke vojske i saveznika na Mosul, uporište terorista u Iraku, a pretpostavlja se da će kasnije uslijediti i napad na uporište u Siriji – Raku.

Ubistva nekih od vodećih komandanata IS, podjele unutar organizacije i izdaja su doprinijele tome da teroristi polako gube osvojenu teritoriju, rekla su dva belgijska muslimana koji su nedavno dezertirali.

Istovremeno i uništenje velike količine teškog naoružanja primoralo je grupu da se okrene lakšem oružju i improvizovanim eksplozivnim uređajima.

„Kada je Daeš (ISIL) od iračke vojske uzeo oklopna i terenska vozila "hamvi" to je bio veliki uspjeh jer je omogućavalo brzo kretanje. Ali kada su počela bombradovanja od strane Amerikanaca, mnogo ova armirana vozila i hamviji su uništeni; kretanje okolo u njima ih je jednostavno učinilo većom metom“, kaže Rašid (27) koji je radio kao mehaničar u Belgiji prije nego što je otišao u Siriju.

On kaže da islamisti sada razmišljaju o tome kako da se odbrane, ali da nemaju mnogo šansi protiv vazdušnih napada SAD i Rusije.

Zato će se okrenuti, tvrdi on, osvetničkim napadima na evropske i američke gradove, najavivši aktiviranje "uspavanih ćelija".