VIJESTI

Mektić: FBI ulazi u istrage o kriminalu u BiH

Ministar sigurnosti BiH najavio

Redakcija

21.10.2016

Stručnjaci američkog FBI i tužilaštva SAD dolaze u Sarajevo kako bi pomogli u prikupljanju dokaza o navodnom kriminalu domaćih političara. Ovu informaciju je indirektno potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji se nalazi u višednevnoj posjeti SAD-u, piše EuroBlic.

Ističući da je u razgovoru s čelnicima pravosudnih i istražnih institucija SAD dobio obećanje da “tim američkih eksperata” uskoro dolazi u BiH, Mektić tvrdi da bi najkasnije za nekoliko dana trebala otpočeti dogovorena saradnja.

- Od glavne tužiteljice SAD Lorete Lynch dobio sam obećanje da će nam pružiti svaku vrstu pomoći kako bi počeli s ozbiljnom borbom protiv kriminala i korupcije. Za nekoliko dana u Sarajevo će doći američki eksperti koji će domaćim tužiteljima i policijskim agencijama pomagati u toj borbi – najavljuje Mektić.

EuroBlic je prije nešto više od dva mjeseca prvi objavio da su Amerikanci, preko svoje ambasade u Sarajevu, ponudili pomoć istražnim organima u BiH oko prikupljanja dokaza u predmetima koji se odnose na navodnu umješanost političara iz RS i FBiH u kriminalne afere.

Izvori lista su tada otkrili da je aktualni ministar sigurnosti BiH, kao prilog svojim tvrdnjama da je suspendirani glavni tužitelj BiH Goran Salihović “mešetar”, koji je ometao istrage u korupcijskim aferama, članovima Visokog sudskog i tužteljskog vijeća (VSTS) BiH dostavio podatke o Salihovićevom odbijanju da Amerikancima preda informacije o američkom državljaninu Slobodanu Pavloviću, vlasniku “Pavlović banke”.

Amerikanci su preko svoje Ambasade u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć u prikupljanju dokaza protiv Pavlovića. Iako je zbog toga u BiH bio doputovao i “specijalist” američkog FBI za finansijske malverzacije, Salihović je odbijao saradnju, tvrde sagovornici ovog lista.