GLOBUS

U Auschwitzu pronađen privjesak, mala drvena klompa

Uspomena na užas

Redakcija

21.10.2016

Mala drvena klompa, koja je nekoć pripadala ženi deportiranoj u nacistički logor Auschwitz, pronađena je nakon više od 70 godina, objavila je lokalna zaklada. 

Manji od šibice, privjesak je pravo malo remek-djelo iz Auschwitza, rekla je Agnieszka Molenda, voditeljica zaklade Auschwitz-Birkenau. Klompica je duga tek sedam milimetara i visi na malom lančiću, što upućuje na to da ju je zatvorenica koristila kao nakit. 

Zatvorenicima u logoru smrti bilo je zabranjeno izrađivati ili nositi takve predmete, pa Molenda kaže da je privjesak vjerojatno bio simbol otpora. 

Privjesak je pronađen prilikom radova na tavanu zgrade u Budy-Boru, dijelu glavnog logora koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tokom II. svjetskog rata. U toj se zgradi dogodio krvavi masakr u oktobru 1942. kada su čuvari nasmrt pretukli 90 židovskih zatvorenica iz Francuske. 

Privjesak je vjerojatno bio skriven između cigli u zidu tavana gdje su zatvorenici spavali i moguće da je pripadao nekoj od žrtava masakra, rekla je Molenda. 

Njezina zaklada, koju su 2013. osnovali privatni kolekcionari i ljubitelji lokalne povijesti, skuplja predmete povezane s Auschwitzom i obližnjim kampovima koji se prostiru na oko 40 četvornih kilometara.