BIH

U Americi uhapšen Siniša Đurđić, optužen za zločine nad Bošnjacima u Vogošći

Pravda je spora, ali uglavnom stigne

Autor:E. MURAČEVIĆ

21.10.2016

Kako doznajemo od naših ljudi koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine prošli golgote agresorskih logora na području općine Vogošća, u Americi je uhapšen četrdesetrogodišnji Sinša Đurđić iz Vogošće. 

Kako nezvanično, saznajemo on je uhapšen zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti. 

Naime, on je bio jedan od ekstremnijih čuvara agresorskih logora „Bunker“ kod Pansiona „Kon Tiki“ u Vogošći  i „Planjina kuća“ u Svrakama. 

Osmog juna 1992. godine, bio je zarobljen od strane boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine u bitci za  Orlić  na padinama brda Žuč. 

Kao gest dobre volje, pušten je 31. jula 1992. godine iz pritvora, a u Vogošći je ponovo angažovan na dužnost čuvara u agresorskim logorima gdje se nastavio  iživljavati  na prisilno zatočenim  Bošnjacima. 

Zajedno da svojim pajdašima Nikolom Jovanovićem Brigom, Žarom Milićem, Radetom Lukićem... tukao je zatočenike, uskraćivao im vodu i hranu. Među zatočene Bošnjake ubacivali su dimne granate, suzavac, uvodli pse, tjerali zatvorenike na homoseksualne odnose.... 

Njegove torture, na svojim leđima osjetio je i potpisnik ovih redova, koji se, nakon sedmomjesčnog zatočenja uspio spasiti bijegom iz agresorskog „živog štita“.

Nadati se da procedura njegovog izručenja pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, pred kojima bi trebao odgovarati za svoja zlodjela, neće trajati u nedogled.