GLOBUS

ISIL krenuo u osvetu: 550 porodica uzeli kao živi štit, zlostavljaju djecu, sve gori, odjekuju eksplozije

Džihadisti upali u Kirkuk nakon ofanzive na Mosul

Redakcija

21.10.2016

Dok traje ofanziva na Mosul, sukobi su se preselili i u irački grad Kirkuk. Tamošnji mediji tvrde kako su borci Islamske države i njihovi bombaši samoubice napali policijsku stanicu i trafostanicu, no naišli su na otpor, javlja BBC.

Službene potvrde o broju poginulih nema, ali zasad se špekuliše o najmanje osmero mrtvih. Ove vijesti stižu dok iračke snage pokušavaju ponovno preuzeti Mosul, glavno uporište Islamske države.

Ekstremisti ISIL-a su navodno zapalili tvornicu hemikalija južno od Mosula dok su se jučer povlačili. Zbog svih ovih događaja u Kirkuku je do daljnjeg na snazi policijski sat, a lokalne televizije prikazuju grad u plamenu dok u pozadini odjekuje rafalna paljba.

Novinar al-Sumarie javlja kako je napad iračkih snaga krenuo u zoru te da je policija ubila jednog bombaša samoubicu dok su se trojica ipak uspjela raznijeti. Šef policije general Sarhad Quadir s druge strane umiruje javnost i kaže kako je situacija pod kontrolom. 

U međuvremenu, Islamska država je otela 550 porodica iz sela blizu Mosula i koristi ih kao živi štit u odbrani od ofanzive iračke vojske. Iz Ujedinjenih nacija su rekli da je 200 porodica oteto iz sela Samalija, a 350 iz sela Najafija. Oni su izvedeni iz svojih domova i silom utjerani u grad Mosul.

I dok se otvara nova fronta u Kirkutu iz Mosula stižu šokantne snimke zlostavljanja djece od strane iračkih snaga i milicije.

Civili, od kojih neki izgledaju kao da nemaju više od osam godina, zlostavljani su dok su ispitivani jer ih se sumnjiči da su lojalni Islamskoj državi.

Na jednoj od snimki može se vidjeti kako jednog dečka mlate čekićem po koljenu prije nego li mu u glavu bace komad betona i to pred skupinom vojnika. Nakon ove torture, vojnici mu samo hladnokrvno poručuju 'diž' se!'