BIH

Ukinuta zabrana izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju

Potvrđeno za "Avaz"

K. Ke.

21.10.2016

Nakon što je Rusija uvela privremanu zabranu uvoza voća i povrća iz BiH, zbog sumnjivih pošiljki koje su stizale iz naše države u ovu zemlju, kako je potvrđeno za "Avaz" ova zabrana je danas i ukinuta!

Potvrđeno nam je to iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje na čelu sa ministrom Mirkom Šarovićem već duže vrijeme vodi intenzivne pregovore s nadležnim ruskim insistucijama kako bi se zabrana uklonila.

Nakon utvrđenih zamjerki izvršen inspekcijski nadzor, a Rusija je BiH ponudila potpisivanje Protokola o saradnji u kojem su definisana određena pitanja iz oblasti izvoza u Rusiju.

Vijeće ministara BiH u međuvremenu je potpisalo ponuđeni Protokol i kao potvrdan odgovor ga poslalo nadležnim službama u Rusiju. 

Kako samo ranije pisali, kap koja je prelila čašu strpljenja ruskih vlasti jeste pošiljka od 18 tona breskvi, koje je jedna kompanija iz BiH pokušala prodati kao bh. proizvod a ustvari breskve vode porijeklo iu Gvineje.

Ruska strana bila je posebno oprezna kada je uvoz iz BiH u pitanju, s obzirom na nagli rast izvoza naše zemlje u ovu državu nakon što EU uvela sankcije za Rusiju.