VIJESTI

Dodik pravi spomenik policijskoj formaciji osuđenoj za genocid

Počast jedinici MUP-a RS

T. L. - F. V.

21.10.2016

Vlasti Republike Srpske, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta, sagradit će spomenik poginulim pripadnicima policijske formacije koju je Međunarodni sud u Hagu osudio za učešće u genocidu u Srebrenici, saznaje "Dnevni avaz". 

Tako je MUP Republike Srpske jučer objavio tender za gradnju centralnog spomen-obilježja poginulim pripadnicima policije manjeg bh. entiteta. 
 
Prst u oči

Kao mjesto isporuke navodi se Banja Luka, a vrijednost radova iznosit će čak 42.000 maraka. Širom RS ranije su napravljena spomen-obilježja, poput onoga u Zvorniku ili Tesliću, ali se ovdje radi o centralnom obilježju, čija će gradnja biti finansirana iz budžeta. Rok za gradnju je najdalje tri mjeseca. 

screenshot-2

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kaže za "Avaz" da vlast RS nastavlja s projektom guranja prsta u oči žrtvama, kao i bahatog odnosa i prema budžetskim sredstvima koja pripadaju svima, pa i žrtvama i njihovim porodicama.

ramiz-salkic-5

Salkić: Zločinačka politika

- Vlada RS i predsjednik entiteta nastavljaju veličanje onih koji su činili zločine u BiH. Nakon davanja imena studentskom domu po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, nakon što su autoputu dali ime "9. januar", iako zbog toga imamo duboka nacionalna sporenja, nakon presude Međunarodnog suda u kojoj se kaže da su dijelovi policije počinili genocid i pojedinačnih presuda pripadnicima MUP-a RS, gradi se spomenik pripadnicima MUP-a RS. Dakle, nastavlja se zločinačka politika - kaže Salkić.

Ratni plijen

On vjeruje da je sve ovo dio nastojanja da se RS pretvori u ratni plijen. Dodao je da vlast RS nastavlja radikalizaciju prilika u BiH te da je očito u službi nekih stranih sila, a ne svojih građana. 

Šta rade oni kojima su usta puna BiH?!

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, kaže za "Avaz" da mu je žao žrtava, ali se pita šta rade oni kojima su usta puna BiH. Zato je sarkastično čestitao vlastima RS.

- Oni na jedan poseban način laž, zločin, genocid, pokušavaju pretvoriti u pobjedu. Pitam se kako se osjećaju porodice žrtava Trnopolja, kroz koji je prošlo 20.000 ljudi, kada ne mogu postaviti ni spomen-ploču žrtvama, a u bivšem logoru je spomen-soba borcima Prijedora kojom se oni slave. Pokušavaju, dakle, nešto neobranjivo pretvoriti u pobjedu, a žrtva ne smije da digne glavu. Vidite, Haški tribunal za zločine Vojske i MUP-a RS presudio je 2.600 godina zatvora. Pa, ipak, za 10-15 godina bit će samo spomenici zločincima - kazao je Mešković.