BIH

Dvije godine zatvora uposlenici Ministarstva civilnih poslova BiH zbog krađe 27.400 KM

Odluka Suda BiH

N. K.

20.10.2016

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je u predmetu "Leolena Magaš-Baković" prvostepenu presudu kojom je optužena suspendovana uposlenica Ministarstva civilnih poslova BiH proglašena krivom za krivično djelo pronevjere u službi.

S tim u vezi, Sud je Magaš-Baković izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Također, optužena se obvezuje da oštećenom Ministarstvu civilnih poslova BiH isplati iznos od 27.355,94 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela.

Podsjetimo, Baković se teretila da je radeći u Ministarstvu civilnih poslova BiH, kao zaposlenica Ministarstva, obavljajući i dodatne poslove referenta za blagajničko poslovanje i obračun plata u Odsjeku za finansijsko-materijalne poslove Sektora za finansijsko-materijalne poslove i unutrašnju podršku, u okviru koji je bila zadužena za praćenje gotovinskih isplata, novčane primitke i izdatke u blagajni ministarstva, prisvojila novac koji joj je povjeren u službi u ukupnom iznosu od oko 27.400 KM, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Teretila se da je u periodu od 8. marta do 2. novembra 2015. godine, postupajući u navedenom svojstvu iz blagajne Ministarstva prisvojila navedeni novčani iznos, te povjereni novac zadržala za sebe, što je utvrdila interna kontrola, na koji način je Ministarstvo pretrpjelo direktnu finansijsku štetu u iznosu od oko 27.400 KM.