GLOBUS

Upozorenje iz SAD-a: Žestoko ćemo odgovoriti na svaku upotrebu nuklearnog oružja

Nakon proba Sjeverne Koreje

Redakcija

20.10.2016

"Oštro osuđujemo ekspšeriment izveden prošle noći", rekao je Carter na zajedničkoj konferenciji s južnokorejskim kolegom Han Min-koom u Washingtonu.

"Nemojte se zavaravati, ne samo da ćemo onemogućiti svaki napad na Ameriku ili naše saveznike već ćemo žestoko i učinkovito odgovoriti na svaku upotrebu nuklearnog oružja", dodao je, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja izvela je danas drugo neuspjelo probno ispaljivanje moćne rakete srednjeg dometa u manje od sedam dana, ali stručnjaci upozoravaju da bi raketa mogla biti operativna već sljedeće godine.

Raketa Musudan, koja je teoretski u stanju pogoditi američke baze do otoka Guama, u sjevernom Pacifiku, eksplodirala je ubrzo nakon lansiranja oko 6.30 sati po lokalnom vremenu, prema analizi južnokorejske i američke vojske.

Do testiranja je došlo nakon razgovora u Washingtonu između američkih i južnokorejskih ministara odbrane i vanjskih poslova. Američki državni tajnik John Kerry naglasio je tom prilikom da bi se, u slučaju da upotrijebi nuklearno oružje, Sjeverna Koreja izložila "djelotvornom i neželjenom odgovoru".