CRNA HRONIKA

Šljivić: Imamo šest miliona nenaplaćenih prekršaja u saobraćaju

Povećan broj saobraćajnih nesreća na putevima u Tuzlanskom kantonu

E. Sk.

20.10.2016

Programski cilj Ministarstva unutarnjih poslova TK, koji se odnosio na smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća na putevima u TK, sudeći po statističkim podacima u prvih devet mjeseci 2016. godine nije ostvaren.

Naime, na području najmnogoljudnijeg kantona u F BiH, koji ima najrasprostranjeniju mrežu puteva, ili oko 123.000 registriranih motornih vozila, ubilježeno je za oko 9 posto više saobraćajnih nesreća u odnosu na isti period prošle godine. Pojačano patroliranje policije, preventivne i represivne mjere, nisu mnogo uticale na svijesti i savjest vozača.

- Ukupno je ubilježeno 2.149 saobraćajnih nesreća od kojih je u 25 slučajeva poginulo 26 osoba. Gledajući sve kantone u F BiH, mi dijelimo četvrtu poziciju sa Travnikom, a ispred nas su Sarajevo, Zenica i Bihać. No, mi, svakako, nismo i ne možemo biti zadovoljni ovim pokazateljima – kaže Fadil Šljivić, policijski komesar TK.

Na cestama u TK ginulo se zbog neprilagođene brzine (16 osoba), nedozvoljenih radnji u saobraćaju (7) i nepropisnog preticanja (2). Pored poginulih vozača i njihovih saputnika u 2016. godini živote su izgubila i četiri pješaka.

Komesar Fadil Šljivić ističe kako se kaznena politika u oblasti saobraćaja mora promijeniti jer, prema najsvježijim podacima, u registru novčanih kazni ima čak 6 miliona KM nenaplaćenih saobraćajnih prekršaja.

- Poslije pet godina dolazi do apsolutne zastare i u registru se automatski brišu te kazne. Već je obrisano na takav način oko 3 miliona KM. Imamo osoba koje su po tom osnovu dužne između 10.000 i 50.000 KM i riječ je o višestrukim povratnicima u vršenju saobraćajnih propisa te je neophodna izmjena zakonskih propisa kako se takvo šta ne bi događalo – kaže komesar Šljivić.

Upravo je komesar Šljivić autor Elaborata o mreži stacionarnih radova na putevima u TK. Uprkos stvorenim uvjetima, projekat nije realiziran zbog složenih tenderskih procedura.

- Projekat je vrijednosti oko 1.9 miliona KM i, nakon što je raspisan tender, došlo je do ulaganja žalbi. Ipak, očekujemo da ćemo u 2017. godini proširiti mrežu stacionarnih radara. Trenutno imamo samo jedan u blizini Doma penzionera u Tuzli, a mrežu namjeravamo proširiti sa još 16, odnosno 8 stacionarnih i 8 kućišta za stacionarne radare – kaže komesar Šljivić.

Smanjen broj teže, povećan broj lakše povrijeđenih

U 2.149 saobraćajnih nesreća na području TK u prvih devet mjeseci 2016. godine za 5.5 odsto je smanjen broj teško povrijeđenih osoba. Naime, teško je povrijeđeno njih 149, ali je ubilježeno za oko 5 odsto povećanje broja lakše povrijeđenih osoba – 1.274 osobe.

Brojke

  • 123.000 registrovanih vozila
  • 2.149 saobraćajnih nesreća
  • 26 osoba smrtno stradalo
  • 149 osoba teško povrijeđeno
  • 1.274 osobe lakše povrijeđene