GLOBUS

Trump napravio što nikad niko nije: Amerika u strahu od onog što slijedi

Ne prihvata poraz ni po koju cijenu

(M. D.)

20.10.2016

Donald Trump je u trećoj debati s Hillary Clinton napravio nešto što nijedan kandidat u američkoj istoriji nije: unaprijed je odbio da prihvati rezultate izbora.

“Vidjeću kad bude vrijeme. Držaću vas u neizvjesnosti“, odgovorio je Trump na pitanje voditelja koji je uzalud pokušavao da mu objasni da je mirna i dobrovoljna smjena vlasti temeljno načelo američke demokratije.

Njegova rivalka Clinton dala je svoj komentar. 

“Ovo je način na koji Donald Trump razmišlja. To je smiješno, ali u isto vrijeme zaista zabrinjavajuće. Mi imamo istoriju od 240 godina. Imamo slobodne i poštene izbore. Prihvatili smo rezultat i kad nam se ne bi svidio i moramo to očekivati od svakog na debatnoj pozornici tokom opštih izbora“, navela je Clintonova. 

Kako piše “Atlantik“, Trumpovo odbijanje osnovnih izbornih pravila je moguće najbizarniji i najneodgovorniji momenat ne samo njegove, nego bilo koje predsjedničke kampanje. 

Suočen s kritikama javnosti da je nadobudni “diktator u pokušaju“, Trump je praktično prihvatio optužbu. 

Da je Al Gor odbio da prihvati kontroverzne rezultate izbora 2000. u kojima mu je rival bio Džordž V. Buš, Amerika možda danas ne bi bila funkcionalna demokratija. 

Ako Trumpova pozicija postane uobičajeni stav – ako budući kandidati odbiju da prihvate volju naroda, to bi se moglo dogoditi. 

Za Trumpa će se ovaj komentar vjerovatno pokazati kao politički poguban, čak i više nego seksualne optužbe. 

Svaki republikanac koji drži do svoje političke budućnosti, čak i oni koji učestvuju u svojoj kampanji, osudiće njegovu izjavu. 

Trumpov kandidat za potpredsednika Mike Pence već je obećao da će prihvatiti rezultat izbora, što je još jedna tačka njihovog razilaženja. 

Središnja tema kampanje Clintonove bila je tvrdnja da Trump nije dorastao predsjedničkoj funkciji i da je prijetnja američkoj demokratiji.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da Trumpa podržavaju ultra-desničari, nacisti, rasisti, fašisti... i svi oni su naoružani, te bi, ukoliko Trump bude poražen, moglo doći do velikih nemira i uličnih sukoba.