BIH

Istražujemo: Idu li bh. parlamentarci u Strazbur u šoping ili da rade?

Nemaran odnos članova bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

S. D.

21.10.2016

Poznata i uobičajena je praksa bh. parlamentaraca, naročito u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da se nemarno i neodgovorno odnose prema zasjedanjima najvišeg zakonodavnog tijela u državi. To se ogleda prvenstveno u tome da se mnogi od njih pojave na početku zasjedanja, a onda se, naprosto, izgube i napuštaju sjednicu u više navrata, pa se za mnoge može reći da su od cjelodnevnog zasjedanja, barem pola dana proveli van sale.

Važne teme

Izuzetak su, znaju to i novinari, četiri poslanika SBB-a, koja su i dok su bili opozicija, svojim prisustvom i redovnošću na sjednicama često spašavala kvorum da ovaj dom može raditi. No, takva odsustva koja itekako utječu na efikasan rad ovog doma nigdje se ne evidentiraju. 

Ovakvu praksu naši poslanici, odnosno većina onih koji čine delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), primjenjuju i u Strazburu. Iz statistika i evidencija na internetskoj stranici ovog evropskog tijela, naime, vidljivo je po procentualnom učešću u glasanju o određenim temama koliko su bh. predstavnici redovni na ovim zasjedanjima. 

Primjerice, na prošle sedmice održanom četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE učestvovali su članovi bh. delegacije u ovom tijelu Senad Šepić, Borjana Krišto, Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut.

Kako je i saopćeno iz PSBiH, zasjedanje je obilježio niz važnih tema, obraćanja  i rasprava koje se itekako tiču i BiH, a odnose se, između ostalog, na poštivanje osnovnih ljudskih prava, kao i na aktuelnu situaciju u svijetu, s posebnim osvrtom na globalne probleme poput terorizma.

 

svi

Poražavajući podaci

Tokom četverodnevnog zasjedanja glasalo se o čak 54 prijedloga, zaključka, rezolucije... a podaci o procentualnom učešće bh. delegacije u glasanju su poražavajući. 

Od ovolikog broja prijedloga stavljenih na glasanje, Milica Marković(SNSD) i Mladen Bosić, (SDS) bili su prisutni na samo tri glasanja, Senad Šepić (SDA) prisustvovao je glasanju u  šest slučajeva, a zapanjujuće je da ni na jednom od 54 glasanja, prema podacima PSVE, nije prisustvovala Borjana Krišto (HDZ). Da može i drugačije, pokazuje i primjer člana delegacije Damira Arnauta (SBB), koji je, prema statistici PSVE, svojim glasom učestvovao u 33 izglasavanja o nekom od prijedloga ili zaključaka.

Stoga je pitanje kakva je uloga naših parlamentaraca u ovom tijelu i mogu li se odgovornije odnositi prema svojim obavezama, za šta ih građani BiH i plaćaju. U suprotnom, moglo bi se pomisliti da vrijeme, umjesto na ozbiljnim sastancima, provode u šoping turama i turističkim obilascima evropskih i svjetskih metropola.

Nizak stepen učešća

Činjenica je da rijetko ko od članova delegacije bilo koje zemlje može prisustvovati svim glasanjima, jer se tokom sjednica PSVE paralelno održavaju i sjednice komiteta i poslaničkih grupa, na kojima također učestvuju članovi delegacija, ipak je neobjašnjiv izuzetno nizak stepen učešća većine članova bh. delegacije na sjednici tokom glasanja.