CRNA HRONIKA

UIO BiH: Privremeno oduzeta veća količina razne robe u vrijednosti od 115.300 KM

U nekoliko odvojenih akcija

Redakcija

20.10.2016

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti od 115.300 KM.

kombi

Kombi sa oduzetom robom

Na osnovu operativnog saznanja o krijumčarenju robe iz Turske, službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjeru porijekla robe u dvije samostalne trgovačke radnje na području općine Gradačac. Prilikom provjera utvrđeno je da se u objektima nalazi i roba stranog porijekla. Radilo se o robi porijeklom iz Turske i to 6.518 komada raznih tekstilnih proizvoda (trenerke, džemperi, majice i sl.). Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 100.000 KM.

U zajedničkoj akciji ovlaštenih službenih lica UIO BiH i policijskih službenika MUP-a TK, PS Zapad, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda na području Tuzle, izvršen je pregled PMV-a fizičkog lica. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto 110 kg sitno rezanog duhana, tržišne vrijednosti u iznosu od 14.300 KM. Navedeno lice je novčano kažnjeno u iznosu od 1.500 KM.

felga

Oduzete felge marke "Audi"

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja prilikom operativnog rada na GP Rača, upotrebljavajući opremu i skener koji su donacija vlade SAD-a kroz EXBS program pronađena neprijavljena roba u putničkom motornom vozilu. Pronađene su četiri nove aluminijske felge marke "Audi", tržišne vrijednosti 1.000 KM.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka, saopćila je UIO BiH.