VIJESTI

Glavni imam u Stocu: Nemam veze s prekidanjem izbora, imamo posla s Gebelsovim učenicima

Nakon što je MUP HNK podnio prijavu zbog nereda 2. oktobra

E. Ma.

20.10.2016

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac Amer Beća je među jedanaest osoba protiv kojih je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) podnio kaznene prijave Tužiteljstvu HNK-a zbog incidenata i prekidanja izbora u Stocu 2. oktobra ove godine.

Uz ostale, on se sumnjiči za uništenje izbornih isprava, nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti za koja prijete kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kontaktirali smo Beću koji nam je potvrdio da prijava postoji, ali da je čista izmišljotina to što mu se stavlja na teret.

- Moja uloga u svemu tome je bila da sam 15 minuta nakon svih tih događanja u prostorijama Općinske izborne komisije pozvan od strane nekoliko naših ljudi da odem na mjesto i pokušam smiriti situaciju. U trenutku moga boravka u pomenutoj prostoriji, to je trajalo nekih 20-30 sekundi, ništa se nije desilo – kazao je Beća za Avaz.ba.

On je dodao da "imaju posla s Gebelsovim učenicima“.

MUP HNK-a ranije je saopćio da su kaznene prijave podnesene protiv Salmira Kaplana (1981.), Ahmeta Ljubovića (1960.), Demira Mahmutčehajića (1976.), Nihada Bajramovića (1991.), Amera Beće (1982.), Nermina Bise (1975.), Bećira Zukića (1984.) i Denisa Pirije (1981.) iz Stoca, no javnost nije bila upoznata s činjenicom da je među njima i stolački imam.

Podsjetimo, nakon više zaustavljanja procesa glasanja, smjena članova biračkih odbora te upozoravanja na nepravilnosti, u popodnevnim satima je došlo do fizičkih nasrtaja na više osoba i otuđenja kutija s glasačkih mjesta nakon čega su izbori u Stocu prekinuti.