GLOBUS

Posljednje riječi pukovnika El Gadafija: Čovjek koji je znao šta se sprema

Pet godina od ubistva predsjednika Libije

Redakcija

20.10.2016

Gadafi je svrgnut u krvavom građanskom ratu, a godinama nako njegove smrti sukobi se i dalje ne stišavaju

Posljednje riječi nekadašnjeg libijskog diktatora Muamara Gaddafija bile su: "Sinovi moji, znate li što činite?". 

Prošlo je tačno pet godina otkako je samozvani "bratski vođa i vodič revolucije" ubijen u zarobljeništvu libijskih pobunjenika.

Slavni diktator neslavno je skončao u rukama mladića koji se nisu bili ni rodili kada je Gaddafi preuzeo vlast u Libiji. U desetljećima na vlasti, sustavno je uzimao sve više ovlasti i gradio kult ličnosti gdje je njegovo mišljenje bilo najbitnije. 

article-2058651-0e7ce1f800000578-677-634x463

Ukratko, gradio je kulu od karata koja je bila spremna na rušenje odmah nakon što Gaddafi padne.  

Novinar CNN-a Nic Robertson prisjeća se 2011. godine i revolucije kada mu je jedan Gaddafijev povjerenik rekao da niko osim velikog vođe ne može održati libijsko jedinstvo. 

"Vi zapadnjaci mislite da će biti lako, ali tek kad ode ćete vidjeti", pričao je libijski vojnik. 

Rekao je to bez imalo gorčine, ali i bez humora. Govorio je kao čovjek koji zna o čemu priča kao da je već prije to uradio. Imao je potpuno uvjerenje u svoje stavove. Uvjerenje kakvo se gradi godinama plivanja u mutnim vodama libijske politike. 

o-gaddafi-facebook

Stotinjak plemena tvori libijsku demografsku sliku, ali tek nekoliko od njih ima bilo kakav politički uticaj. Zbog toga, libijska politika se temelji na savezništvima među plemenima, a takva savezništva se mijenjaju gotovo svakodnevno. 

Zbog svega toga, danas je Libija u velikim problemima. Praktički tri suprotstavljene vlade pokušavaju preuzeti vlast, gotovo svaki grad ima svoju paravojnu formaciju i svaka frakcija pokušava uzeti dio libijskog naftnog bogatstva. 

Gaddafi je svoj grad "počastio" bolnicama, jeftinim kućama, autocestama, čak i konferencijskim centrom. Međutim, nakon njegovog pada, nove vlasti prekinule su dotok svježeg novca. Postoji realna mogućnost da je taj prekid financiranja doveo do rasta Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu Sirtu. 

ISIL je vidio idealnu priliku za širenje u Libiji, a nekoliko godina ranije i Al Qaida je pokušala stvoriti lokalne ćelije. Gdje Ayman Al-Zawahiri nije uspio, brutalni ISIL je uspio. 

Danas, libijske snage bore se protiv Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu. Konačni spas Konačni spas Libije možda leži ispod zemlje. Nafta je nekad bila daleko najveći izvor prihoda, a posljednjih sedmica ponovno je došlo do rasta izvoza crnog zlata. 

Međutim, kontrolu nad bušotinama i naftnim terminalima na istoku Libije preuzeo je general Khalifa Haftar koji je odan samo sebi.

Pred Libijom je još puno prepreka, a možda i najveća prepreka su suprotstavljeni regionalni interesi koji ne pokazuju znakove napretka. Pet godina nakon Gaddafijeve smrti čini se da je onaj vojnik s početka članka bio u pravu. Libiju je ujedinio i držao ujedinjenom Gaddafi.