BIZNIS

Volkswagen bi mogao investirati u BiH

Delegacija vlade FBiH u posjeti

Srna

19.10.2016

Delegacija FBiH sastala se u Frankfurtu sa rukovodstvom "Volkswagen Braunschweiga", i tom prilikom istaknut je interes te fabrike da što prije budu razmotreni modaliteti saradnje sa kompanijama iz BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH. 

Zajednička delegacija Vlade FBiH, Privredne komore FBiH i poslovnog sektora, koju su predvodili federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Saldić posjetila je u Njemačkoj "Volkswagen Braunscweig", glavnu fabriku rezervnih dijelova i prateće opreme za proizvodni program koncerna "Volkswagen".

"Razgovarano je o mogućoj saradnji prisutnih kompanija BiH, kao što su `Plamingo`, TMD grupa, `Bekto precisa` i `Vagner automotiv`, domaćih tržišnih lidera i firme domaćina", navodi se u saopštenju.

Tokom ove posjete, istaknut je interes da što prije budu razmotreni modaliteti saradnje fabrike "Braunscweig" sa predstavljenim kompanijama iz BiH. Naredni korak je direktni kontakt predstavnika menadžmenta, razvoja i strateškog planiranja Fabrike da bi bili upoznati sa razvojnim poslovnim i proizvodnim pogonima domaćih kompanija. 

Vujanović je naglasio da je višedecenijska saradnja sa "Folksvagenom" ogroman kapital uzajamnog uvažavanja, povjerenja i poslovne privrženosti, te da bi povratak "Volkswagena", kao dominantnog strateško-ekonomskog partnera, značio veliku prednost, ne samo za razvoj metalne industrije precizne mehanike, nego i za privlačenje drugih velikih ekonomskih poslovnih partnera iz svih oblasti ekonomije i društvenog razvoja.