GLOBUS

Raste napetost: Rusija teško optužila Belgiju, Belgijanci pozvali ruskog ambasadora na razgovor

Sukobi u Aleppu

Redakcija

19.10.2016

Rusija je optužila Belgiju za ubistvo šest civila u vazdušnim udarima na Alepo u Siriji, što je Brisel odmah demantovao, prenose danas svjetski mediji.

Belgija je članica koalicije predvođene SAD u borbi protiv džihadista u Siriji.

"Šest osoba je jučer ubijeno, a četvoro ranjeno kao rezultat bombardovanja u kom su uništene dvije kuće" u selu Hasadžik u oblasti Alepa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo ističe da su "u to vrijeme u toj oblasit identifikovana dva belgijska aviona F-16", kao i da "u oblasti nije bilo ruskih ili sirijskih aviona".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je američki State department da objavi saopštenje u kom će "snažno osuditi udare protiv civila i ubistvo civila", prenio je AFP.

"Smatram da neće biti teško pronaći fotografije mrtvih da bi se pokrenula prikladna kampanja na CNN-u", navela je Zaharova.

Belgija pozvala ruskog ambasadora

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ruskog ambasadora Aleksandra Tokovinjina na razgovor, javlja Sputnjik.

Zvanični predstavnik belgijskog spoljnopolitičkog resora Didier Vanderhaselt rekao je "Interfaksu" da je šef belgijske diplomatije Didier Reynolds bio iznenađen optužbama Rusije.

"On je rekao da mu nije jasno zašto takve izjave dolaze bez provjere činjenica i konsultacija", rekao je Vanderhaselt.